Едноличните търговци с две данъчни декларации

До 15 април фирмите трябва да декларират авансовите си вноски за 2020 г.

Определят авансовите вноски до 30 април

Едноличните търговци, които имат доходи не само от собствения си бизнес, а и от други източници като например от наем или граждански договор, имат право да подадат две данъчни декларации. Това става ясно от разясненията на НАП по отношение на новите срокове за подаване на данъчните декларации във връзка с извънредното положение.

Едноличните търговец и земеделските стопани, избрали да плащат данъци като фирма, трябва да подадат декларация за доходите си за 2019 г. до 30 юни. Но ако те имат и други доходи, които са получили като обикновени граждани, например от наем или граждански договор, трябва да ги декларират до 30 април. Разбира се в декларацията, която трябва да бъде подадена до 30 април, едноличните търговци и земеделските стопани по желание може да обявят и всичките си доходи - не само от наем, а и от стопанската им дейност като бизнесмени.

Ако едноличните търговци имат приходи над 300 хил. лв. за година, до 30 април трябва да подадат декларация за авансовия си данък за 2020 г., който трябва да бъде определен на база очакваната печалба за текущата година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини