Едно чудо на 29 години

Hoffenheim's head coach Julian Nagelsmann reacts during the German first division football Bundesliga match between Borussia Moenchengladbach and TSG 1899 Hoffenheim in Moenchengladbach, western Germany on November 26, 2016. / AFP PHOTO / Jonas Güdpa AND dpa / Jonas Güttler / NO Getty Images (GETTY-VD) - Germany OUT / RESTRICTIONS: DURING MATCH TIME: DFL RULES TO LIMIT THE ONLINE USAGE TO 15 PICTURES PER MATCH AND FORBID IMAGE SEQUENCES TO SIMULATE VIDEO. == RESTRICTED TO EDITORIAL USE == FOR FURTHER QUERIES PLEASE CONTACT DFL DIRECTLY AT + 49 69 650050 /

"Реал" (Мадрид) няма загуба през сезона! Не ви звучи чудно, нали? "Реал" е европейски шампион, има "Златната топка" Кристиано Роналдо и суперзвездата Зинедин Зидан на пейката.

Само че "кралете" не са сами! Има още един отбор в Бундеслигата, който завърши есента без загуба. Не е "Байерн"! Води го едно чудо на 29 години. Името на отбора е "Хофенхайм", а на треньора - Юлиан Нагелсман. През февруари тимът се бореше със зъби и нокти да не изпадне от германския елит. Сега е в битката за зона „Шампионска лига“. Щура работа е този Цар футбол. Понякога може да сложиш преуспял треньор на пребогат отбор и да се провалиш. Най-пресният пример е Луис ван Гаал и "Манчестър Юнайтед". А може да рискуваш с едно "хлапе" и да станеш сензация.

Такъв е случаят с Нагелсман. Момче с бебешко лице, което доскоро като че ли не се е бръснало. Футболът е бил достатъчно жесток към него. Игралият в юношеските формации на "Мюнхен 1860" и "Аугсбург" треньор бил принуден да спре едва на 20 години заради поредица тежки травми на коленете. В тези два отбора започва и работата му на наставник - на деца. Забелязва го "Хофенхайм" и го привлича в школата си.

До миналия февруари. В Германия нарекоха назначението на Юлиан за треньор на първия отбор с един епитет - "лудост". Никога преди в Бундеслигата не беше имало по-млад треньор. Нагелсман не само спаси "Хофенхайм" от изпадане. През този сезон не се даде дори на "Алианц Арена" срещу могъщия "Байерн" - 1:1. И ако светът сравнява свръхбогатия "Лайпциг" с английския "Лестър", най-много аплодисменти трябва да бъдат отдадени на Нагелсман и "Хофенхайм". Симбиозата между отбор и треньор стана толкова силна, че се превърнаха в символ на стабилност. Всъщност германският футбол показа, че може да вае специалисти. И Нагелсман просто е третият млад треньор на германската школа след вече превърналите се в мегазвезди Юрген Клоп ("Ливърпул") и Томас Тухел ("Борусия" Дортмунд).

Каква ирония на съдбата! Тухел наследи Клоп в Дортмунд. А първите си стъпки Нагелсман направи при Тухел като анализатор на мачове в "Аугсбург". От този момент започва една кариера, за която само можем да гадаем докъде ще стигне. През 2010 г. Нагелсман подписа като треньор в школата на "Хофенхайм" и след добрите резултати старшията Франк Крамер го покани в щаба си като помощник. Въпреки младостта професионализмът и ноу-хауто на Юлиан спечелиха респекта на футболистите. Тим Визе, бившият национален вратар на Германия, го нарече Малкия Моуриньо. Но Нагелсман не е нито Моу, нито Тухел. За разлика от тях, доказани тактици, той вижда друго в основната роля на треньора - да бъде мотиватор и лидер.

"На този пост трябва да си повече психолог - твърди Нагелсман. - Менталната страна е 70 процента от работата. Ако разбираш всичко за тактиката, но си идиот в отношенията с хората, никога не можеш да бъдеш успешен."

Юлиан наистина промени манталитета на "Хофенхайм". До идването му клубът бе характеризиран с кошмарни треньорски назначения и дисциплинарни уволнения на футболисти. Нагелсман промени философията и върна оптимизма на клуба, който дебютира през 2008 г. в Бундеслигата и никога след това не изпадна. "Хофенхайм" вече е биткаджийска команда, която отказа да пада дори когато губи с 1:4. Такъв бе случаят срещу "Майнц" този сезон.

Не всички колеги в Бундеслигата признават "бебето в занаята". На мача с "Байер" треньорът се разкрещя към съдията заради неотсъдено нарушение. И наставникът на "аспирините" Рогер Шмид му извика: "Какъв си ти, бе? Да не мислиш, че си измислил футбола? Затваряй си устата!"

Нагелсман не се обърна към своя по-стар колега. "Затвори му устата" с мълчание и осанка. Може би преди години Ули Хьонес, президентът на "Байерн", бе видял колко специално може да е това момче. Покани го в академията на баварците, но Юлиан предпочете друг път. И сега показа на "Байерн" и футболния академик Карло Анчелоти как не им се дава.

Какво ще стане е бъдещето на Юлиан Нагелсман? Може би един ден ще седне на мястото на Анчелоти. Защото в "Байерн" признават само победителите. А Нагелсман е доказателството, че нито възрастта, нито опитът, нито потенциалът са най-важното. Просто трябва да си вършиш работата добре.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят