Езиковедът проф. Владко Мурдаров: В речта на премиера има много отклонения

Снимки: Фейсбук профил на Бойко Борисов

Политиците задават тон на журналистите за неправилното говорене, такова мнение изрази пред "Дарик" езиковедът проф. Владко Мурдаров. Той коментира кои са най-честите грешки както в говора, така и правописа ни.

"Все говорим за начина, по който говорят журналистите. Аз моля моите студенти в НАТФИЗ да не слушат как говорят политиците, защото в тяхната реч грешките са много повече, а след това журналистът се "заразява" от грешките на политика и така става една много тъжна картинка.

Помолен за коментар, относно реплика на премиера Борисов от тази седмица в телевизионно интервю, че той "че нарисува по-хубава карикатура", езиковедът заяви:

"Ако говорим за речта на премиера, при него има доста отклонения, но може би, тъй като той твърде много говори, поради тази причина допуска и грешките си или просто не се замисля, че може да допусне грешка".

По думите му има и други хора от тази политическа класа, които като проговорят, даже и две изречения да кажат, в тези изречения също има грешки.

Относно изписването на грешни табели или наименования - като примерно улица "Ханко Брат", проф. Владко Мурдаров подчерта, че това са т.нар. "забавни грешки": "Такива грешки наистина се появяват, но хубавото е, че не се срещат много често, а и всичко това говори за степента на грамотност на съответния човек - какво знае".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България