Екатерина Захариева: Бъдещето на страните от Западните Балкани е в ЕС, но тогава, когато те са готови за това

Снимки: Пламен Стоименов

България счита, че бъдещето на страните от Западните Балкани е в ЕС, но едва тогава, когато те са готови за това. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева преди началото на неформалната среща на министрите на външните работи „Гимних“, която е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС.

„Много съм радостна, че днес ще посрещна моите колеги в София – в този красив град. Имаме много важен дневен ред, който ще започне със Западните Балкани – един от най-важните приоритети на Българското председателство и тяхната перспектива. В контекста на стратегията на ЕК, която излезе на 6 февруари, ще имаме възможност да я обсъдим и да начертаем бъдещето пред нашите приятели от страните от Западните Балкани. България счита, че тази стратегия е много своевременна, всеобхватна и обективна и дава големи възможности за 6-те свети на действие, които се начертават в нея.

Ние сме директен съсед на тези страни и като такъв, споделяйки добрите и лошите моменти в миналото, считаме, че нашето бъдеще е заедно в Европейския съюз, но тогава, когато те са готови. Демократичните, проспериращи и сигурни Западни Балкани са важни не само за страните тук, но и за ЕС. Също така ще обсъдим и ситуацията в Сирия в контекста на последните развития там и в контекста на конференцията, която ще се организира през април в Брюксел. Ще завършим днешния дневен ред със Северна Корея – забелязваме позитивни сигнали в диалога между Северна и Южна Корея и се надяваме те да продължат и след Олимпийските игри“, каза още министърът.

Захариева коментира и казуса с името на Македония. “Днес ще се видя с министъра на външните работи на Гърция, но позицията на България е ясна – това е двустранен въпрос между Скопие и Атина. Решението за името е важно за целия ЕС и се надяваме то да не създаде нови проблеми. Убедена съм, че моите колеги ще вземат най-доброто решение“, обясни тя.

Екатерина Захариева е домакин на неформалната среща на външните министри от ЕС (Гимних), която започва днес в София. Срещата е под председателството на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

Програмата за днес предвижда да се проведат работни сесии, посветени на Сирия, Западните Балкани и Корейската народно-демократична република.

Утре към участниците ще се присъединят и външните министри на петте страни-кандидати за членство в ЕС.

В срещата ще участва и европейският комисар, отговарящ за политиката на съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан. Събитието ще се проведе в НДК.

Форматът Гимних е учреден през 1974 г. с цел да събира външните министри на неформални разговори, закрити за публика. Всеки ротационен председател на Съвета на ЕС организира подобна среща по време на мандата си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България