Екатерина Захариева: България все още не е готова да се присъедини към Пакта за миграция на ООН

Снимка: МВнР

България все още не е готова да се присъедини към Пакта за миграция на ООН, защото има забележки по текстовете. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, цитирана от БНР.

По време на изслушването на Захариева и на министъра на вътрешните работи Младен Маринов в ресорните парламентарни комисии стана ясно, че правителството не е взело окончателно решение за българската позиция, въпреки че по-рано декларира отказ от включване в Пакта.

„Срещата декември месец, тя е по-скоро политическа среща и в този акт е абсолютно незадължителен този пакт, но това беше стремежът на държавите да намерят общо решение с този феномен. България има някои забележки по текстовете, които можем да изложим на Общо събрание в ООН и в момента не е готова да се присъедини към Пакта“.

Помолена за позиция за информацията в московското издание „Комерсант”, че газовият проект „Турски поток” ще премине през България , Захариева заяви:

„Ако има да кажем нещо, ще го кажем официално и не мисля, че е добра практика български министри, които и да са те, да коментират публикации, особено в чужда преса, така че очаквайте това да бъде оповестено по официалния ред от българските власти, което ще стане съвсем скоро“.

Екатерина Захариева се срещна с външния министър на Египет Самех Шукри. Двамата подписаха споразумение за сътрудничество в редица сфери, а първото заседание на новосъздадената двустранна група вероятно ще бъде догодина, когато се очаква у нас да бъде на посещение и президента на Египет Абдел Фатах Сиси.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България