Екатерина Захариева: Българското председателство ще бъде председателство за Западните Балкани

Снимка: Архив

Българското председателство в действителност ще бъде председателство за Западните Балкани и имаме подкрепата за това в региона. Това коментира в сутрешния блок на ТВ Европа вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя изрази и мнение, че ЕС не трябва да прекратява преговорите с Турция.

„Разчетено е, че преди Председателството ни трябва да завърши първата фаза от преговорите за Брекзит. След като се постигне съгласие за основните права, преди всичко за свободното движение на хора и услуги, за финансовите ангажименти на Великобритания след прекратяване на членството, втората фаза на преговорите са отношенията между ЕС и Великобритания“, посочи Захариева.

"За съжаление, като че ли не се приближаваме до края на първата фаза, има доста големи различия между това, което ние очакваме, преговорния екип излъчен от Европейския съвет и комисия и това, което Великобритания и правителството там си представят", добави вицепремиерът.

„Много кризи се изброиха - на сигурността, в Еврозоната, имаше държави с проблеми във финансовата стабилност, с тероризма, с бежанската вълна“, обясни тя. „Най-бързо трябва да решим кризата в доверието в европейските институции. Ще я решим, когато покажем, че можем бързо да отговаряме на очакванията на гражданите“, подчерта вицепремиерът.

По думите й след Брекзит като че ли европейците са започнали да осъзнават, че ЕС не е невъзобратим процес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България