Екатерина Захариева за изказването на турския външен министър: Демаршът е най-острата реакция, която може да имаме

Екатерина Захариева

Както ние не бива да се месим, така не желаем и на нас никоя държава да ни се намесва във вътрешната политика, дори и преди избори с цел стягане на електорат и печелене на гласове. Това заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева пред депутатите относно изказването на външния министър на Турция.

Според нея са извършени всички необходими действия по дипломатически път. Тя обърна внимание, че посещението на министър Чавушоглу, което е трябвало да се състои вчера, е отложено.

„Министър-председателят г-н Борисов на среща с вицепрезидента на Република Турция направи остър демарш. Още в същия ден по мое нареждане посланикът на Република Турция беше извикан“, припомни тя.

„Освен тези демарши, които министър-председателят направи, аз имах възможност в кулоарите на срещата "70 години НАТО" във Вашингтон да проведа неформален разговор с Чавушоглу“, каза Захариева и уточни, че той е казал, че неправилно са тълкувани думите му и не е имал това предвид.

„За съжаление като че ли преди всички избори в Република Турция се въвежда практика да се използват добросъседските отношения като залог. Миналата година Министерство на външните работи също реагира на изказването на президента на Република Турция за широките граници на сърцето му“, каза още министърът.

Демаршът е най-острата реакция, която може да имаме, обясни Захариева. По думите й отмяна на посещение също е една от най-тежките реакции. „Мисля, че беше достатъчно показателно реакцията на министерство на външните работи с доста тежки дипломатически мерки“, каза Захариева.

„Искам да вярвам, че такива изказвания няма да се случват повече в бъдеще и че това няма да попречи на добрите отношения между нашите две страни. Контактите се осъществяват и в момента на всякакви нива. Знаете имаме данни за струпване на мигранти и около Одрин, както имаше и в Гърция и разговори между министри и местни власти се случват“, каза още Екатерина Захариева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България