Екатерина Захариева: Инцидентът над Иран няма да навреди на добрите ни отношения

Екатерина Захариева

Върнахме се през Иран, пожелаха ни приятен полет. Ситуацията беше неприятна, но това няма да навреди на добрите ни отношения с Техеран. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по БТВ във връзка с инцидента със правителствения самолет нед Иран.

Разрешенията за преминаване през въздушното пространство на дадена държава се вземат през оперативния отдел на „Авиоотряд 28“. От Иран такова е поискано на 17 ноември и е получено на 27, обясни Захариева.

В момента, в който самолетът навлезе в Иран, бе помолен да напусне. Това, което получихме като доклад от авиоотряда, беше, че въпреки че сме имали разрешение, сме били помолени да напуснем. Веднага беше получено разрешение за прелитане над Ирак и стигнахме. Върнахме се през Иран без никакъв проблем, пожелаха ни приятен полет, каза тя.

Ситуацията беше неприятна ситуация, но не сме се притеснили, увери министърът.

У нас веднага е поискано обяснение от временно управляващия посолството на Иран в България. Той не е знаел причината, но ето, в рамките на ден получихме извинения, посочи тя.

Предполагам, че е някакво техническо недоразумение, каза Захариева. На въпрос дали проблемът наистина е бил технически или става въпрос за обтягане на отношенията между Иран и Саудитска Арабия тя отговори: „И двете са възможни“.

Според Захариева няма как Иран да не е знаел, че на борда на самолета се намира министър-председателят.

И двете министерства отчитаме, че този неприятен инцидент няма да навреди на добрите отношения, които имаме, каза външният министър и добави, че не мисли, че от „Авиоотряд 28“ са допуснали грешка.

Танцът със саби е голяма чест и показва уважението, което в Саудитска Арабия изпитват към България и българския премиер – не на всеки се показва този танц и съвсем не всеки е канен да участва, каза още министър Захариева.

Според нея това уважение се дължи на комплекс от предпоставки – на това, че България стои стабилно на картата на външната политика, че видяха, че сме сериозен партньор, че може да се инвестира у нас, че сме една от държавите в ЕС и мнението на България се зачита. Това наистина е широко отваряне на вратите, каза тя.

Захариева посочи, че присъствието на Симеон Сакскобургготски в делегацията е било от значение. Самият той познавал вече петима крале на Саудитска Арабия, а в Рияд били възхитени от приемствеността в българската политика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика