Екатерина Захариева: Критично внимателни сме към ядреното разоръжаване на Корейския полуостров

Снимка: Архив

И световни лидери похвалиха срещата на върха между двете Кореи

Министърът на външните работи Екатерина Захариева, която участва в срещата на външните министри на страните-членки на НАТО, определи декларацията за "премахване на ядрените оръжия от Корейския полуостров" като обнадеждаващ знак.

„Продължаваме да бъдем критично внимателни и ще продължаваме да считаме, че трябва да се запазят всички санкции и мерки срещу Северна Корея, докато не се приложи на практика тази първа декларация. Тепърва предстои много работа по този въпрос. То е с план. Знаете, че ядрено разоръжаване не се случва толкова лесно", коментира Захариева, цитирана от БНР.

На историческа среща лидерите на Северна и Южна Корея подписаха декларация за "пълното ядрено разоръжаване на Корейския полуостров". И двете страни декларираха, че ще се стремят към "траен" и "солиден" мир на полуострова.

Световни лидери похвалиха срещата на върха между двете Кореи.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че остава да се види как ще се развият нещата по-нататък. "След бурна година на ракетни изстрелвания и ядрени опити сега се състои историческа среща между Северна и Южна Корея. Случват се добри неща, но само времето ще покаже!", написа той в Туитър.

"Корейската война е напът да приключи!", обяви Тръмп и допълни, че САЩ "би трябвало да са много горди от това, което се случва сега в Корея".

Русия също похвали срещата между лидерите на двете Кореи и изрази готовност да съдейства за сътрудничеството между тях. "Ние оценяваме положително самата среща между лидерите на двете Кореи и обявения резултат от преговорите", съобщиха от Кремъл.

Руското външно министерство обяви, че Москва е готова да съдейства за сътрудничеството между Северна и Южна Корея, включително в железопътния транспорт, газовата и електрическата енергия.

И председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази положително отношение към срещата между лидерите на двете Кореи. "Това, което чух днес от Корея, и това, което преживявам тук на Балканите през последните дни, би трябвало да е положително напомняне за всички: че невъзможното може да стане възможно и че това зависи изцяло от добрата воля и куража на отделните хора.", написа той в Туитър.

Японският министър-председател Шиндзо Абе приветства срещата между лидерите на Северна и Южна Корея като положителна стъпка и каза, че очаква Пхенян да предприеме конкретни действия за изпълнение на своите обещания.

По думите му Япония ще продължи да поддържа тясна връзка със САЩ и Южна Корея за Северна Корея и няма да остане извън процеса на денуклеаризация на Корейския полуостров.

Китай заяви, че иска да продължи да играе роля в уреждането на конфликта между двете Кореи заради ядрените и ракетните програми на Пхенян.

Пекин "се надява, че всички заинтересовани страни могат да поддържат импулса за диалог и да работят заедно за насърчаване на денуклеаризацията на полуострова и процеса на политическо уреждане на въпроса на полуострова", съобщиха от китайското външно министерство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа