Екатерина Захариева - Министърът астролог

Правосъдният министър Екатерина Захариева

В поредица от силуети вестник “Труд” представя на прощаване министрите от кабинета в оставка

 

Тези дни Екатерина Захариева, макар и в оставка, ще посрещне първата си пълна година като министър. На 20 декември 2015 г. кандидатурата й за шеф на правосъдието бе гласувана в парламента и тя зае мястото на предшественика є Христо Иванов.

Не се знае дали в хороскопа й за близките 2 седмици пише, че трябва да освободи министерското си кресло. Но името на Захариева вече се спряга от политическите оракули за две по-високи позиции. Едната е за премиер в трети служебен кабинет на Росен Плевнелиев, а другата - за нова българска еврокомисарка от ГЕРБ на мястото на Кристалина Георгиева.

Рано е да се гадае дали звездата на Екатерина Захариева ще изгрее отново в кармичния кръг между сградите на “Дондуков” 1 и 2 или пред кръга от жълти звезди на син фон в Брюксел. За неин лош късмет току-виж се окаже, че промяната в кариерата й идва точно при новата ретроградност на Меркурий между 19 декември 2016 и 8 януари 2017 г. А както е широко известно, Захариева е нещо като личен астролог на премиера Бойко Борисов. През септември той каза с усмивка, че по нейна препоръка бави президентската номинация на ГЕРБ, за да не съвпадне с ретрограден Меркурий от 30 август до 22 септември.

Ако оставим движението на планетите и погледнем движението на Захариева из висшите етажи на властта, неизменно ще видим, че орбитата й е свързана най-вече с отиващия си през януари президент. В първото правителство на ГЕРБ до 2011 г. Захариева е заместничка на Плевнелиев като регионален министър. През януари 2012 г. отива с него в президентството като главен секретар и началник на кабинета му през 2013 г. Влиза и в двете служебни правителства, назначени от Плевнелиев - като регионален министър в кабинета на Марин Райков (март-май 2013) и като вицепремиер на Георги Близнашки (август-ноември 2014 г.).

В края на миналата година Захариева стана правосъден министър по спешност заради подалия оставка Христо Иванов. Мандатът й започна с част от приетите поправки в конституцията, предвиждащи разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС), избора на членовете му с квалифицирано мнозинство и възможност на Висшия адвокатски съвет да сезира Конституционния съд. В следващите месеци новата министърка успя да редактира проектите на Иванов за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ). Поправките бяха внесени в парламента и приети от мнозинството. И досега Захариева държи да подчертае, че промените на ЗСВ не са козметични, защото засягат пряко дисциплинарното производство и атестирането на магистратите, а най-вече уреждат по-широките правомощия на Инспектората на ВСС.

Министерството подготви още няколко проекта за поправки в НПК, ГПК, Семейния кодекс, Закона за изпълнение на наказанията и др. Внесен бе и пакет от поправки, уреждащ детското правосъдие, но всички те все още не са приети окончателно. “Жалко е, за част от тях няма да остане време на депутатите. Ще съжалявам най-много за детското правосъдие”, коментира правосъдната министърка, след като се разбра, че дните на този парламент са преброени.

Захариева ще остане известна и с това, че тази пролет назначи първата жена директор на българските затвори - шефка на Главна дирекция “Изпълнения на наказанията” стана Гергана Георгиева.

 

Не потуши скандалите във ВСС

Правосъдната министърка Екатерина Захариева не успя да потуши скандалите във Висшия съдебен съвет. По нейно време разправиите дори се разраснаха, а тя намери начин да се дистанцира от тях, като с месеци не се явяваше на заседанията. От октомври насам Захариева вече идва да ръководи пленумите във ВСС. Неотдавна обясни, че ще настоява съдебните кадровици да приемат правилата за атестиране, конкурси и т.н., произтичащи от поправките на ЗСВ. Както и да работят по организацията за изборите на нови членове на ВСС през 2017 г.

 

За нея

Стреми се да внесе баланс

Уважавам г-жа Екатерина Захариева като диалогичен и ангажиран със съдебната система човек. Като правосъден министър, в момента в оставка, в съдбоносно за съдебната власт време, тя продължи реформите и реализира приетите с измененията на ЗСВ промени. Като председателстващ заседанията на ВСС винаги изразява своето мнение и допринася да се види още една гледна точка по въпросите, които обсъждаме. Стреми се да внесе баланс за постигане на най-правилното решение.

Димитър Узунов, представляващ Висшия съдебен съвет

Иска да види възхита в очите на света

Екатерина Захариева е родена във втората декада на Лъв, който я тласка към непрекъсната показност на собствените качества, към възвеличаване на егото. Не би приела и най-добре платената работа, ако не е престижна. Винаги на първо място е стремежът да стигне върха и да види възхитата в очите на света. Способна е на огнени чувства, но е изпълнена и с желание за помощ и подкрепа, стига да е в нейните възможности.

Светлана Тилкова-Алена, астролог на bTV

Назначена е да бъде администратор

Никога не е била в съдебната зала, не се занимава с такива работи, за всичко останало може да си осигури сертификати. Ако й се задават въпроси, може да й дадат пет папки и да отговори правилно според съвета на пиарите. Момичето няма възгледи, то е назначено да бъде администратор.

Татяна Дончева, адвокат и политик

Провинциална юристка

Не е компетентна за този пост. Тя е провинциална юристка. Имах сблъсъци с нея, особено през последната седмица на нашето управление. Проблемът е, че тя е от същия кръг като Христо Иванов - президентския. Олигархията се опитва да овладее правосъдната система.

Проф. Георги Близнашки, бивш служебен премиер

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети