Екатерина Захариева: Моментът на присъединяване на Северна Македония към НАТО е исторически за Алианса

Моментът на присъединяване на Северна Македония към НАТО е исторически за Алианса. Това каза министърът на външните работи и вицепремиер Екатерина Захариева в Народното събрание преди ратифицирането на Протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО.

„България е последователен поддръжник на влизането на Македония в НАТО. България е приела ангажимент да работи за насърчаване на процеса по евроатлантическата интеграция на страните, както и за вътрешни реформи, за укрепване на региона“, заяви Захариева'

Тя посочи, че политиката за разширяване на НАТО се разглежда като един от най-успешните инструменти за просперитет. „Водени от тези убеждения, няколко български правителства взеха решение за сключване на меморандуми с тогавашната Република Македония. Пътят за присъединяване към НАТО не беше лек за нашите съседи. Съвместните учения на армиите ни ще допринесат за развитие на способностите ни“, каза още външният министър и посочи, че България ще продължи да подпомага процеса на вътрешните реформи в Северна Македония, които са необходими за получаване на членство.

„Членството в НАТО бележи нов етап в отношенията на двете ни държави. От първостепенна важност продължава да бъде работата по подобряване на инфраструктурата, изграждане на скоростни пътища и магистрали. Така ще бъдат разкрити съвършено нови възможности за бъдещите инвеститори, което ще спомогне за развитието на нашите две икономики“, заяви Захариева.

Тя приветства председателя на Събранието на Северна Македония Талат Джафери, който днес присъства на парламентарното заседание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика