Екатерина Захариева: Не желаем да сме в периферията на ЕС, стремим се към ядрото

Снимка: МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева отговори на въпроси на млади хора, присъстващи на дискусията "Да поговорим за бъдещето на Европа". Те се интересуваха от това дали ще бъде запазено единството на Европейския съюз, за коментираното формиране на своеобразни кръгове от страни или така наречените "две скорости" в развитието, а също и за състоянието на образованието в страната ни и желанието на младежите да учат в чужбина.

Зададени бяха и въпроси за промяната на валутата и преминаването към еврото. Екатерина Захариева обясни, че именно единството на Съюза е разковничето за бъдещото му успешно развитие. "По отношение на идеята за Европа на две скорости сме категорични, че не желаем да сме в периферията на Европейския съюз, а се стремим към ядрото и за това сме подали молбата си за еврозоната", каза Захариева.

На въпроса за качеството на образованието тя обясни, че през следващите години Европа ще отделя все повече средства за образование, които ще достигнат и до България. "Най-добрата инвестиция е именно в образованието. За това и нашата страна работи за повишаване заплатите на учителите, за осигуряване на добра материална база. Образованието трябва да гради умения, да прави хората адаптивни, за да могат да решават проблемите си и да се развиват успешно", коментира Захариева.

На въпроса за промяната на валутата ни тя обясни на присъстващите, че това няма да доведе до проблеми, а напротив - ще подобри икономическото състояние на българите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа