Екатерина Захариева облече уникално кимоно с български шевици в Токио

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева проведе редица срещи в първия ден от своето посещение в Япония, на които двете страни изразиха готовност да обменят експерти в различни области, да подпомогнат Западните Балкани с конкретни проекти, да задълбочат сътрудничеството си в образоването, културата, спорта и равнопоставеността на мъжете и жените.

“България няма да забрави подкрепата от страна на Япония по време на прехода, благодарение на която бяха финансирани различни проекти на стойност над 1,4 млрд. лева - каза вицепремиерът Захариева на срещата си с Шиничи Китаока, президент на Японската агенция за международно сътрудничество, съобщиха от пресцентъра на МВнР. "Искаме да продължим нашето сътрудничество с проекти в Западните Балкани, фокусирани върху младежите и малките и средните предприятия“.

“Вие сте успешен модел за много държави, тъй като за сравнително кратък период от получател на помощи се превърнахте в донор”, изтъкна Шиничи Китаока. Той изрази готовност Японската агенция за международно сътрудничество да продължи работа с България по различни проекти в Западните Балкани, отговарящи на Софийския дневен ред, приет от лидерите от ЕС по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Японската агенция за международно сътрудничество координира политиката в областта на официалната помощ за развитие на Япония, както и отпускане на преференциални заеми и безвъзмездни помощи по линия на Японската банка за международно сътрудничество. Агенцията има над 1800 души персонал, 97 задгранични представителства, работи по проекти в 150 страни и е с бюджет от около 1 трилион йени (около 8,5 млрд. долара).

За първи път представител на българско правителство бе приет и от губернатора на Токио. Постът се заема от дама - Юрико Койке, бивш съветник на премиера по национална сигурност, бивш министър на отбраната и на околната среда. Сред приоритетите й като губернатор са опазването на околната среда и устойчивото развитие на Токио, както и организацията на летните олимпийски игри Токио 2020.

“Ние знаем, че България е силна много в гимнастиката и художествената гимнастика и се надяваме страната да се представи отлично - каза Койке на срещата с вицепремиера Захариева. - Знам, че България е страна с много силни жени, които са представени на много нива в обществения живот. Вие сте на 18-о място в световната класация за овластяване на жените, Япония е по-назад и се надявам да научим много от вас.”

“В 45 училища в Токио децата изучават неща, свързани с България, искаме да задълбочим това сътрудничество”, заяви още губернаторът на Токио и поиска да се увеличи и културният обмен, особено гостуването на различни творци от България.

“Сигурна съм, че Токио 2020 ще бъдат много успешни, пожелавам успех на всички атлети, особено на българските и японските - каза Екатерина Захариева. - България има много какво да сподели за ролята на жените в политиката и в бизнеса.” Вицепремиерът припомни, че първата сватба на олимпийски игри между спортисти е била в Токио през 1964 година - на Николай Проданов и Диана Йоргова, а техен кум става президентът на Международния олимпийски комитет Ейвъри Бръндидж.

Министър Екатерина Захариева се включи и в инициативата за изработване на медалите на олимпиада от метали, извлечени от стари мобилни телефони. Тя и всички членове на нейната си делегация дариха стари свои телефони за рециклиране, които ще бъдат използвани за направата на близо 5000 златни, сребърни и бронзови медали.

Вицепремиерът публикува във фейсбук снимки, на които носи традиционно японско кимоно, но с български шевици. В коментара тя уточнява, че дрехата е направена във връзка с провеждането на Летните олимпийски и параолимпийски игри в Токио през 2020 г. Общо 196 кимона ще пресъздават традициите, културата и природата на всяка от държавите, които ще участват в игрите. "Едно от тях е кимоното, с което ще бъде воден българският отбор на олимпиадата, можете да видите мотивите от различни български носии върху плата", обяснява Захариева.

Вицепремиерът бе домакин и на прием в българското посолство, който положи началото на честванията на три годишнини в българо-японските отношения - 110 години от първите официални контакти, 80 години от установяването на дипломатически отношения и 60 години от тяхното възстановяване.

По време на приема, събрал дипломати и приятели на България, министър Захариева награди петима японски граждани за приноса им към страната ни - диригента Мицуйоши Оикава, музиканта фолклорист Широ Ишидзака, склуптора Масаджи Асага, почетния консул на България в Осака Юдзуру Хирано и шофьорът в посолството ни Теруаки Шиота, който от 36 години вози българските посланици в Страната на изгряващото слънце.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България