Екатерина Захариева: Образованието е в основата на всички проблеми в страните от Западните Балкани

Снимка: МВнР

В основата на всички натрупани проблеми в страните от Западните Балкани е образованието. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева по време на конференция „В търсене на съгласувана сигурност за растеж и просперитет: Стълб за стабилността в Европа“.

„Считам, че Европа се завърна на Балканите в последната година – година и малко, защото ЕС осъзна, че без стабилни, проспериращи и мирни Балкани няма как европейският проект да бъде такъв – сигурен, стабилен и проспериращ. Съвсем наскоро Институтът на ЕС за проучванията по сигурността набеляза шест тренда на Западните Балкани – намаляване на населението, висока безработица, слаби институции, етноцентризъм и оспорване на държавността, остаряло и ненадеждно образование и много висока младежка безработица (средно около 60% за шестте държави). Но както бизнесът много добре знае, всяко предизвикателство би могло да бъде и възможност. И в зависимост от това, кой път ще поемем, всеки един от тези трендове може да бъде възможност за развитие на Западните Балкани“, каза още Захариева.

Външният министър цитира проучване, според което във всяка една от шестте страни населението през следващите 10 години ще се свие с 10%. „Това се засилва и от фактора емиграция – както на ниско, така и на високо квалифицирани кадри, и преди всичко на младите хора. А емиграцията се подхранва и от високата безработица и от несигурността дали страни от Западните Балкани ще влязат в ЕС“, коментира тя.

Захариева посочи, че не малко предизвикателство в региона са и все още неподкрепените институции и силния етноцентризъм и национализъм. „И ако за България беше цел и при това успешна да преодолее натрупаното напрежение в част от страните от Западните Балкани, то все още не трябва да крием проблемите – съществуват нерешени гранични въпроси, все още не е ясно как ще продължи диалогът между Белград и Прищина, все още трябва да приключи процедурата за името на Македония. И съм убедена, че в основата на всички тези натрупани проблеми е образованието. Образованието не само за поуките от историята, които да ни помогнат наистина да се примирим в сърцата си на Балканите, но и образованието като фактор за преодоляване на безработицата, за икономически ръст и за задържане на младото население“, каза още тя.

Външният министър посочи, че много важна предпоставка за решаването на проблемите на Балканите е и свързаността – не само чисто физическа, но и между бизнеса и хората. „Трябва да работим и за това, да подобрим сътрудничеството си в областта на отбраната, радикалния ислям, организираната престъпност“, коментира още Захариева.

„Ако бизнесът и хората са свързани, ние, политиците, нямаме друг избор – трябва да бъдем заедно и ще бъдем длъжни да преодолеем всички различния, натрупани от миналото“, заяви тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България