Екатерина Захариева: По време на председателството показахме, че България е амбициозен член на ЕС

Снимка: Архив

За Македония постигнахме най-доброто, изтъкна вицепремиерът

По време на Председателството изненадахме с нивото на амбиция на програмата ни. Никога досега не сме показвали, че България всъщност е амбициозен член на ЕС и има идеи за общоевропейски решения не само в национален аспект. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на откриването на дискусия на тема „Българското председателство на Съвета на ЕС 2018-резултатите“.

„За Македония постигнахме най-доброто, което можахме. С голяма конкретика, стъпка по стъпка, с времеви хоризонт и с ясен ангажимент на всяка страна членка“, заяви тя. „Вчерашният съвет показа, че е проличало, че сме загърбили националния интерес, а сме търсили интереса на Европа“, обяви Екатерина Захариева.

Ако не вземем общоевропейско решение за миграцията или ще се блокираме до толкова, че ще се саморазпаднем, или ще разрушим това, което сме изградили, коментира вицепремиерът.

„Водещ приоритет е да намерим общоевропейско и дългосрочно решение за мигрантската криза“, заяви тя. „68,5 млн. са мигрантите в световен мащаб - най-високата миграционна вълна в историята на човечеството“, обяви Екатерина Захариева.

„Искрено се надявам най-после на разум и смелост. Понякога изглеждаме блокирани от страх. Толкова се страхуваме да не се поддадем на популисткото движение, че ставаме по-големи популисти“, посочи тя. „На популизма не може да се отговаря с популизъм - така не можем да го спрем“, изтъкна министърът.

„Ако не излезем от страха, ако не се събудим, не ни чака нищо добро“, каза още Екатерина Захариева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България