Екатерина Захариева: Правата на българите във Великобритания ще бъдат защитени след Брекзит

Снимка: Архив

Правата на българските граждани във Великобритания ще бъдат защитени след Брекзит. Това каза пред БНТ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя изрази надеждата си да бъде постигнато споразумение между ЕС и Великобритания, като оцени липсата на такова като „най-лошият вариант“. Екатерина Захариева заяви, че няма предложени министри или конституционни съдии за посланически места.

Надяваме се да няма вариант без сделка за Брекзит, но времето ни притиска. 90% от споразумението е договорено, но най-трудното е оставено за края. Нашите сънародници няма за какво да се притесняват, тъй като правата на гражданите на ЕС във Великобритания са вече договорени, увери Екатерина Захариева, като допълни, че гаранция за това е дадена от самия британски премиер и от външния министър.

"За България много важни са правата на българските граждани. Получавам сигнали, че и гражданите на Великобритания в България също се притесняват - около 11 хиляди души. И ние имаме икономически интерес да има сделка. Посолството е подготвено да направи разяснителна кампания, както и да се развият преговорите", каза тя.

Имаше доста фактори и политици в света, които се изказаха доста бързо. Правовият свят изисква поне да се дадат едни 72 часа за разследването, за да може то да напредне. Така вицепремиерът коментира световната реакция на новината за убийството на Виктория Маринова. Българските власти са били поздравени за бързото разкриване на убийството, допълни Захариева. По думите ѝ е съвсем нормално, че премиерът Борисов е извикал посланиците у нас на среща, на която да ги запознае с разследването на убийството.

"Да има среща с посланиците е съвсем нормално. Това е нормална практика. Премиерът се среща с посланиците редовно. Няма как, когато целият свят пише, че в България едва ли не се извършват поръчкови убийства на журналисти, да не реагираме. Ако не бяхме реагирали?", попита Захариева.Тя изрази съболезнованията си към близките на убитата Виктория Маринова.

България не взима решения под натиск, изтъкна Екатерина Захариева. Тя припомни, че „Южен поток“ е бил спрян заради несъответствия с европейските правила.

Като отговорен да отвърне на думите на руския президент Путин, че България е взела решението под натиск, Захариева посочи българския президент Радев. "Той не счете това за необходимо. Но не считам, че на всяко изказване трябва да се реагира."

Захариева изтъкна, че за ЕС проектът за газовия хъб „Балкан“ е приоритетен.

Не всички български посланици са уточнени с президента, призна Захариева и допълни, че отстъпки вече са правени. Тя подчерта, че министри и конституционни съдии не са предлагани за дипломатически места.

"Процедурата е правителството предлага, президентът подписва указ за назначение, така че трябва да се срещнем някъде", коментира тя.

Предсрочните избори в Македония са вариант, но гражданите трябва сами да решат накъде да вървят, заяви Захариева. „Нашата ръка остава протегната, но акъли не даваме“, допълни тя. По думите ѝ България ще държи на добросъседските отношения с Македония. Смесената мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси работи, изтъкна тя.

"Да не забравяме, че договорът, подписан август месец миналата година, влезе в сила юни тази година, така че комисията работи от четири месеца", каза Захариева.

Вандалският акт на българи на паметника в японския град Хирошима няма да повлияе на добрите отношения между двете страни, но определено оставя „горчив привкус“, заяви Екатерина Захариева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България