Екатерина Захариева: Правим всичко възможно Македония да започне преговори за членство в ЕС

„Правим всичко възможно Македония да започне преговори за членство в Европейския съюз”, заяви външният ни министър Екатерина Захариева, която е на посещение в Струмица.

Тази вечер тя ще се срещне с македонския премиер Зоран Заев.

„Договорите между Македония и България и Гърция са много важни и смятам, че новият договор с Гърция няма да се отрази на нашия”, коментира още Захариева.

По думите на външния министър в проектодоговора между Македония и Гърция има разпоредба, според която нищо не може да противоречи на вече подписани преди това двустранни договори.

Захариева допълни, че страната ни прави всичко възможно още в края на месеца на срещата на Европейския съвет на 26 юни и след това на 29 и 30 юни да започне преговори за членство в ЕС.

В първия ден от работното си посещение в Република Македония вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева връчи от името на българското външно министерство дарение от пет пълни компютърни конфигурации от най-ново поколение на детската градина „Слънче“ в граничната община Ново село. „Най-важното, което можем да направим за нашите деца, освен да ги подготвим за модерния свят на дигиталните умения, е да ги направим добри хора", каза тя.

Детската градина се посещава от 88 деца на възраст от 8 месеца до 6 години. Тя се реновира изцяло по проект от предприсъединителните програми за трансгранично сътрудничество.

„Радвам се, че европейските фондове отиват действително на правилното място и създават страхотни условия. Това е начинът да отглеждаме добри хора, които да растат със самочувствие и умения, за да изковат сами доброто си бъдеще“, обърна се министърът към директора на детското заведение Лиляна Зекирова и нейния екип.

Захариева поздрави също Зекирова и кмета на Ново село Боро Стойчев за успешното сътрудничество с български общини.-„Убедена съм, че това е начинът нещата да вървят напред – като се виждаме заедно по различни линии“.

По-късно през деня водената от министъра делегация отдаде почит пред паметта на 71 български военни, погребани в българското военно гробище в Ново село. Мемориалът пази тленните останки на войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Той е едно от първите възстановени в Република Македония български военни гробища.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа