Екатерина Захариева представи приоритетите на европредседателството

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева представи тази сутрин приоритетите на предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз по време на неформалната среща на държавните и генералните секретари на страните членки на Съюза в столицата, съобщиха от външното министерство.

„Съединението прави силата“ цитира мотото на държавата ни и на предстоящото председателство министър Захариева и подчерта, че единството и солидарността са от основно значение за успеха на Европейската идея и Европейския съюз. „Западните Балкани са от огромно значение за сигурността и просперитета на Европа. Жизнено важно е да съживим Европейската перспектива на страните от региона“ каза още тя.

Първият ни дипломат изтъкна пред генералните и държавните секретари, че това ще бъде едно от основните послания на страната ни и по време на срещата на върха в София през май месец догодина, посветена на Западните Балкани. „Трябва да се даде перспектива на младите хора, там младежката безработица стига 60 процента.”, добави тя.

Екатерина Захариева представи нуждата от развиване на дигиталните умения у младите хора и гражданите на ЕС, постави темата за бъдещето на Европа, икономическия растеж и кохезионната политика, както и сигурността и стабилността на ЕС в контекста на геополитическите процеси и мигрантския натиск. „Кохезионната политика е много важна за нас, на всяко едно евро, дадено в България, 60 цента се връщат към нетните платци.”, изтъкна вицепремиерът.

До края на деня участниците ще обсъдят актуални политически теми. Основен фокус на дискусиите ще бъде и взаимодействието между Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) и държавите-членки. Заседанието се председателства от постоянния секретар на българското външно министерство Елена Шекерлетова и генералния секретар на ЕСВД Хелга Шмид.

В програмата на събитието е включено и посещение на Лабораторията по киберсигурност в София Тех Парк, като продължение на темата за дигитализацията и бъдещето на Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България