Екатерина Захариева прие генералния секретар на Съвета на ЕС Йепе Транхолм-Микелсен

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева обсъди днес с генералния секретар на Съвета на ЕС Йепе Транхолм-Микелсен готовността на България да поеме председателството на Съвета на Европейския Съюз, съобщиха от МВнР.

„Фокусирани сме ефективно да подготвим дискусиите в Съвета на Европейския съюз, като ще отделим специално внимание на темите миграция, сигурност и отбрана, дигитализация, Брекзит и, не на последно място – на икономическите досиета“, каза на своя гост министър Захарива. Тя подчерта, че вече е започнала подготовката и е насрочено извънредно заседание на Съвет общи въпроси (СОВ) по член 50 през месец януари 2018 г., на което ще бъдат приети директивите за преходния период по преговорите за Брекзит. „България ще работи по над 200 досиета по време на Председателството. Имайки предвид това, сме готови да организираме работни обяди между редовните заседания на СОВ и извънредните по член 50 с оглед продължаване на обсъжданията, за да бъде постигнат консенсус между държавите-членки по въпросите, свързани с Брекзит“, добави външният ни министър. Тя изтъкна, че това ще бъде една от централните теми, но в същото време е изключително важно по време на заседанията и работните срещи да се отдели не по-малко внимание на европейската перспектива на Западните Балкани, миграцията, многогодишната финансова рамка на Съюза и кохезионната политика.ezaharieva_mikelsen3

По време на срещата двамата обсъдиха и други въпроси, свързани с координацията между Генералния секретариат на Съвета и външния ни министър за периода на Българското председателство. Програмата на вицепремиера Екатерина Захариева ще бъде обвързана не само със задълженията ѝ като председател на Съвет „Общи въпроси”, но и с отговорността да замества върховния представител за общата външна политика и политика за сигурност на ЕС Федерика Могерини за периода на Председателството.

Работната среща е част от двудневното посещение на генералния секретар на Съвета на ЕС Микелсен в София, на което той проведе срещи с министър-председателя Бойко Борисов и министрите от кабинета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България