Екатерина Захариева: Служебното правителство трябва да направи план за работа по препоръките на ЕК

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева, която днес освобождава поста, заяви, че служебното правителство трябва до две седмици да направи план за работа по препоръките на Европейската комисия (ЕК) след редовния годишен доклад, оповестен в сряда.

"Много важно нещо, което трябва да се направи по време на служебния кабинет, е да се оценят и разгледат препоръките, които са в анализа на прокуратурата. Отговорните институции трябва ясно да изготвят становище кои според тях са в съответствие с актуализираната ни стратегия. В доклада на ЕК се казва: "Нека да видим как се прилага на практика". Това е най-важната препоръка, освен изборът на следващ Висш съдебен съвет. Една от най-важните препоръки е, да следим как се прилага на практика – обясни Захариева БНР.

Друга много важна препоръка е да се работи за въвеждане на електронното правосъдие, подчерта Екатерина Захариева. Тя каза, че би се съгласила да стане депутат в следващия парламент, за да довърши започнатото в този мандат.

"Бих се включила в листите за избиране на депутати, защото мисля, че имам доста опит и доста неща свършихме, но има неща, които ми се иска да продължат по отношение на законодателството, а като депутат бих могла да работя за това. Много ми е важно и детското правосъдие, Семейният кодекс беше абсолютно готов, НПК беше абсолютно готов, но не стигна времето за 12 месеца всичко да се приеме, така че реформата може да продължи добре и в Народното събрание.", обобщи Захариева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България