Екатерина Захариева: София отговаря на всички критерии за домакин на Европейската агенция по лекарствата

Екатерина Захариева

София отговаря на всички критерии, обявени от ЕК като достъпност, като комуникация, като възможности за образование, с иновативна среда. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в Министерски съвет, при представянето на кандидатурата на българската столица за домакин на Европейската агенция по лекарствата, пред акредитираните у нас посланиците от ЕС и представителството на ЕК.

"Предложили сме като място Технологичен парк София, т.нар. София Тех Парк, което може да бъде мотивиращо място за хората, които биха работили в агенцията", посочи Захариева.

Знам, че конкуренцията ще е голяма, ще се състезаваме заедно с 18 други държави, но се надяваме на чуждите дипломати от ЕС, които днес са сред нас, да подкрепят България. Средна държава сме, но по-важното е, че българската нация е една от най-проевропейските нации, заяви вицепремиерът.

България, макар и да е от новите членове на ЕС, има реален шанс кандидатурата й да спечели, смята външния министър Екатерина Захариева. "Знам, че конкуренцията ще е голяма, ще се състезаваме заедно с 18 други държави, но се надяваме на чуждите дипломати от ЕС, които днес са сред нас, да подкрепят България", каза тя.

Тук съм, за да подкрепя кандидатурата на София и България за седалище на Европейската агенция по лекарствата, подчерта във встъпителното си слово кметът Йорданка Фандъкова.

София става все по-привлекателно място, тя спечели титлата за дигитален град, расте БВП на глава от населението, води в страната по инвестиции, има потенциал за развитие, допълни тя. "В столицата има огромен брой образовани хора, добра инфраструктура, тук са ситуирани и много IT компании", изтъкна тя. Стремим се да направим и градския транспорт по-удобен, а един от нашите приоритети е проектът за развитие на метрото, добави кметът.

Третото продължение на метрото ще бъде завършено през 2019 г. А на София Тех парк ще има станция. Училищата в столицата предлагат висококачествено образование, което е също възможност за по-удобен начин на живот на хората, които биха пристигнали тук. Ще запазваме също зелената система на града, а качеството на въздуха е сред основните ни приоритети, подчерта Фандъкова. Тук е добро място за стартиращи фирми, заети с иновативни бизнеси, а и за фармацевтичните компании, които намират у нас квалифицирани кадри, подчерта кметът.

Напълно покриваме критериите и България вярва, че е достоен кандидат, с нищо не отстъпваме на останалите страни, заяви Лидия Нейчева, зам.-министър на здравеопазването, която е част от екипа, който подготвя нашата кандидатура. "Сред основните критерии, които ние покрихме са комфортните условия в София Тех Парк, добрата локация, мерките за разширяване на сградата, добра среда и подготвени служители, изброи тя.

Нашите предимства са също: икономическа изгода, добрата инфраструктура, летището ни обслужва 82 дестинации, имаме достатъчно хотели наблизо. Осигуряването на около 800-те служители и техните семейства включва достатъчно удобни детски градини и училища, отговарящи на международните стандарти, посочи Нейчева. Знаете също, че при нас търговската мрежа работи и в късните часове, морето не е далеч за отдих, членовете на семействата на служителите ще получат пълен достъп до пазара на труда, до медицински услуги, изтъкна Нейкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика