Екатерина Захариева: Спорът за либийския кораб е гражданско-правен и не бива да повлияе на двустранните ни отношения

Снимка: Архив

Спорът за либийския кораб е гражданско-правен и не трябва да повлияе на двустранните ни отношения. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред Нова телевизия.

„На първо място няма нищо, което министерството крие. Още от началото Либийската страна с ноти е информирала българската чрез Министерство на външните работи. Разбира се, ние веднага сме предприели действия и сме информирали всички компетентни институции в България. На ниво директори са провеждани срещи през годината с либийската страна. От 21 декември, когато започват действията по смяна на екипажа на кораба, сме в постоянен контакт“, коментира министърът и допълни, че представител на либийската страна е бил в България.

Захариева коментира, че българската страна не е официално информирани за заповед от капитана, ръководител на Либийското пристанище, че български кораби ще бъдат задържани, каквато информация се появи в публичното пространство.

„Не сме информирани официално за това нещо. Не успяхме да открием въпросната заповед на нито един от публичните канали за комуникация на либийската страна, нито на Министерство на външните работи, нито на съответното пристанище. Тогава, когато беше представителят тук, изрично го попитахме това вярно ли е и той отрече. Това обаче, което е стремеж на българската страна е този казус да се реши възможно най-скоро“, подчерта Захариева и добави, че целта е той да не повлияе на двустранните ни отношения.

„Имаме лош и горчив привкус от историята със задържаните български медицински сестри и лекар. Тъкмо са започнали да се подобряват отношенията, има български бизнес, който търгува и изнася за Либия. Това, което Министерство на външните работи прави, е да изясни казуса, да помогне за решаването му във възможно най-кратък срок“, коментира Захариева.

Министърът посочи, че понякога тихата дипломация е по-добра от ежедневни пресконференции и прессъобщения. На въпрос дали тази дипломация ще успокои инвеститорите, които страната се опитва да привлече от арабския свят, министърът на външните работи уточни, че този казус трябва да се реши в съда. „Опитът да се вдигне на държавно ниво, така или иначе това стана, за съжаление не беше желаното от нас. Това е частно-правен спор, има съдебни дела, доста решения, дълга процедура“, обясни министър Захариева.

„Европа на малки и големи, аз много ненавиждам дори бих казала това разделение. За съжаление се усеща. Този пакет от мерки разделя Европа на малки-големи, нови и стари, а по-скоро на периферни държави, т.е. външните граници, по-отдалечените от ядрото и тези, които са в центъра. Този пакет от законодателни мерки в никакъв случай не помага за единението на Европа“, коментира още Захариева.

„Единението прави силата“ – заедно сме по-силни“, добави тя. По думите й законодателният пакет дори нарушава основни принципи, с които толкова много се гордеем. Министърът визира четирите свободи на ЕС, сред които свободното движение на хора, конкурентността на икономиката, т.е свободната икономическа инициатива.

„Който е по-конкурентен, той взима и поръчките. Очевидно нашият транспортен сектор е много конкурентен. Той има доста сериозен дял от транспортния сектор. Цялата държава, виждате министър Желязков постоянно се занимава, преди това министър Московски, премиерът много пъти още тук, когато беше в София срещата на върха, проведе два часа разговор с президента Макрон и канцлера Меркел. За съжаление очевидно има все още различни позиции“, допълни Захариева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България