Екатерина Захариева: Ще предложим отпадане на имунитета на народните представители и тримесечен отчет на главния прокурор

Ще продължим да се борим с корупцията по всички етажи на властта. Българските граждани трябва да са равни пред закона. Ще предложим отпадане на имунитета на народните представители. Това каза на пресконференция бившият правосъден министър от кабинета „Борисов 2“ Екатерина Захариева.

„Ще създадем единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта. В последния доклад ЕК подчерта задоволството си и добрите практики. Ще направим сериозна проверка на доходите на лицата по високите етажи. Независимо дали има повдигнато обвинение срещу тях, имуществото им ще бъде отнето. Всеки трябва да може да докаже произхода на своите доходи.

Мерки срещу корупцията по ниските етажи на властта. Всички се дразним, когато имаме усещането, че има бягство от правосъдието. Ще доразвием НПК“, заяви Захариева. По думите й ще бъде премахнат безкрайният формализъм, в нашия процес. „На първо място еднократно връщане на делата. Електронното правосъдие - една от най-силните антикорупционни мерки. Всички ще могат да проследяват дадено дело“, добави Захариева. По думите й в Народното събрание ще има тримесечен отчет на главния прокурор. „Поемаме ангажимент при номинирането на ВСС да консултираме с професионалните общности номинираните. Ще организираме публично изслушване на нашите кандидати. Ще въведем единен държавен изпит за всички юридически факултети“, допълни Захариева.

„Всеки ден чуваме за насилие в училищата. В момента повечето от тях са жертва. Когато не ги възпитаваме, ги правим пораснали престъпници. Съдебната реформа не се прави заради Брюксел, а заради българските граждани. Поемаме ангажимент всички 17 препоръки да бъдат изпълнени до края на 2018 г. Ще осигурим присъствие на полицията във всяко населено място. Ще бъдем безкомпромисни към битовата престъпност и ще продължим да охраняваме границата добре - така, както сме го правили досега. Ще се борим и с трафикантите, защото вече имаме около 800 осъдени лица. Има още какво да се направи в КАТ, но там ще има камера във всеки автомобил, което ще прекрати корупцията по пътищата“, каза още Екатерина Захариева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право