Екатерина Захариева: 17-те препоръки от доклада на ЕК могат да бъдат изпълнени скоро

Докладът на ЕК е балансиран, постижимо е 17-те препоръки да бъдат изпълнени скоро. Това каза правосъдният министър в оставка Екатерина Захариева във връзка с новия доклад на ЕК в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), цитирана от БТВ.

Във връзка с това, че този доклад е юбилеен Захариева уточни, че не може да говори за всички 10 години, тъй като е министър от една. „Иска ми се да се посочват и позитивните неща, а не само негативните. Докладът е балансиран. Показателите са 6. По два от тях, свързани с корупцията са най-съществените критики. В 1 и 6 се използва, че има значителен напредък“, уточни тя.

Захариева коментира, че докладът прави обзор на 10 години. „Това, което прозира от този доклад и с ясни изречения е казано, че ако се продължат темповете, има приемственост, същата воля, която ние имахме през последните 2 години – да се продължат реформите е абсолютно постижимо 17-те препоръки, много конкретни, което отличава този доклад от останалите, да бъдат изпълнени в скоро време. Забележителен напредък е отчетен с промените в Закона за съдебната власт “, поясни тя.

Според нея всички препоръки от доклада са важни, но може би най-важната е прозрачност при избора на членове на ВСС. По думите й целта на реформата е качествена съдебна власт, правосъдие за българските граждани, а не кога ще падне мониторингът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика