Еквадор създаде хуманитарен коридор за преселници от Венецуела

Снимка: Архив

Властите на Еквадор обявиха създаването на хуманитарен коридор за венецуелски мигранти, за да могат те да стигнат до по-далечни държави от Латинска Америка. Това съобщи министърът на вътрешните работи Мауро Тосканини, цитиран от ТАСС. По думите му, в момента по хуманитарния коридор се движат 35 автобуса.

Мнозинството венецуелци влизат в Еквадор от Колумбия, за да продължат пътя си след това в Перу, Боливия, Чили и Аржентина. Автобусите превозват мигрантите от границата с Колумбия до границата с Перу. Дължината на коридора е 800 километра.

През последните години Венецуела преживява остра социално-икономическа криза, съпроводена с хиперинфлация, девалвация на националната валута и недостиг на стоки от първа необходимост и на лекарства. По последни данни на ООН 2 милиона и 300 хиляди венецуелци са напуснали страната си, главно в посока Колумбия, Еквадор, Перу и Бразилия.

Миграционният поток от Венецуела добива кризисни размери според Международната организация по миграцията към ООН, предаде Ройтерс.

Представители на Колумбия, Еквадор и Перу ще се срещнат следващата седмица в колумбийската столица Богота, за да потърсят решения за кризисната ситуация.

Перу разреши на емигранти от Венецуела, които искат да се съберат със семействата си, на семейства с малки деца, бременни жени и тежко болни да влязат в страната без паспорти.

Еквадорски съдия отмени разпореждането да се изискват паспорти от лицата, влизащи от Венецуела, но изискват и допълнителен сертификат.

Властите във Венецуела обявиха нов пакет от икономически мерки, с които се надяват да овладеят хиперинфлацията и да намалят потока от емигранти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка