Екзекутираха саудитски принц заради убийство

Саудитски принц беше екзекутиран за убийството на мъж в масово сбиване преди 3 години до Риа, предаде БНТ. Принц Турки бин Сауд ал-Кабир е бил екзекутиран в столицата. Няма информация как е изпълнена присъдата. Повечето осъдени биват обезглавени.

Принцът е 134-ия осъден тази година. Рядкост е членове на кралската фамилия, които са няколко хиляди, да бъде екзекутиран. Един от най-известните случаи е екзекуцията на Файсал бин Мусаид ал Сауд, който е убил чичо си, Крал Файсал през 1975.

Принц Турки беше обвинен от съда за убийството на сънародника си Адел бин Сюлейман ал-Мухамеед, а в последствие осъден. Присъдата беше потвърдена от апелационния и от висшия съд. Издаден е и кралски декрет за изпълнение на екзекуцията.

Семейството на жертвата отказаха предложения за "кръвни пари", с които те ще получат финансови компенсации, ако се откажат от иска си за смъртна присъда.

Вътрешното министерство обяви, че иска да спазва реда, да стабилизира сигурността и да донесе справедливост прилагайки правилата написани от Аллах

Някой саудитци похвалиха Крал Салман в социалните мрежи за това, че е решителен. Други са доволни, че закона важи за всички. Повечето екзекутирани в Садуитска Арабия са осъдени за убийства и трафик на наркотици. Въпреки това почти 50 човека, осъдени за тероризъм, бяха екзекутирани за един ден през Януари. Между тях беше и шейх Нимр ал-Нимр.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия