Екипът на д-р Ангел Енчев спаси живота на 23-годишна жена

Пластичният хирург д-р Ангел Енчев и екипът на клиника "Симетрия" към МБАЛ "Медлайн"-Пловдив предотвратиха фатален изход за 23-годишна жена, страдаща от генетичното заболяване малигнена хипертермия, което се проявява при използване на инхалационни анестетици.

"Жената в момента е в добро физическо състояние, но е сред малкото пациенти у нас, оцелели след животозастрашаващото състояние", твърди д-р Ангел Енчев.

Пациентката постъпила за ринопластика (естетична корекция на носа) и уголемяване на гърди чрез поставяне на силиконови импланти. "При първата интервенция - ринопластиката, анестезиологът д-р Стефан Василев констатира ненормално ускоряване на сърдечната честота до 140 удара при норма 70-75, повишаване на телесната температура на 40 градуса и покачване нивото на въглероден диоксид (СО2). Според проявените симптоми е поставена коварната диагноза малигнена хипертермия", разказва д-р Ангел Енчев. Той незабавно се консултира с шефа на Клиника по анестезиология и интензивна терапия (КАИЛ) в УМБАЛ "Св. Георги"-Пловдив проф. Чавдар Стефанов. От МБАЛ "Медлайн" веднага изпращат линейка, която да достави единствения лекарствен препарат, ефективен в този случай - дантролен. На 15-ата минута от поставяне на диагнозата започва вливането на медикамента. След като състоянието на пациентката е стабилизирано, тя е оставена под 12-часово наблюдение в МБАЛ "Медлайн", а после е транспортирана в УМБАЛ "Св. Георги". Денонощие по-късно жената диша самостоятелно и пита д-р Ангел Енчев защо не са й поставени импланти в гърдите. В отговор екипът на МБАЛ "Медлайн" я насочва за консултация и генетични изследвания към д-р Ирене Цанова, директор на Лаборатория за изследване на малигнена хипертермия в Германия.

Със случая д-р Енчев и д-р Василев вече са запознали Българската Асоциация по пластична, реконсктруктивна и естетична хирургия и Дружеството на анестезиолозите в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве