Екоистерия в Бургас - прилепи спъват санирането

Строители: Някой видял два прилепа, които после са отлетели на друго място

Истинска екоистерия се развихри в Бургас, след като от НПО “Дивите животни” алармираха, че при санирането на блокове, във фугите на сградите се зазиждали прилепи. Сигнал за това подала бургазлийка. Тя обяснила, че когато минавала край два блока в комплекс “Изгрев”, чувала как прилепите си “говорят”. След като сградите били санирани, наоколо царяла оглушителна тишина, т. е. прилепите били вече зазидани.

От Екоинспекцията /РИОСВ/ в Бургас заявиха, че за останалата част на въпросните два блока са предприети мерки. Санирането не е спряно, но за три дни в процепите на фасадите са поставени тръби, така че летящите бозайници през това време да излязат, без да могат да се върнат обратно.

Бургаски строители коментираха пред “Труд”, че според тях това са пълни глупости. “Моето лично мнение е, че в Бургас прилепи няма. Друг е въпросът ако някой е видял да речем, два прилепа и после те са отлетели в друг блок”, заяви човек от бранша.

Строителите разказаха как в един блок в комплексите на морския град, имало къщичка за прилепи на покрива, правена по специален проект, но тя така и си стояла празна до момента.

Със специални мерки

МРРБ изготвя нова методика

Всички кметове в региона са уведомени при сключване на договори за саниране, вътре да има клаузи за мерки за опазване на животни и птици.

МРРБ изготвя специална методика за санирането, съвместно с учени и експерти, която да включва обследване на сградата и специални мерки за прилепите. Методиката щяла да бъде готова в края на годината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България