Екокатастрофата в река Вит се отлага

Риболовен клуб "Балканка" пуснал фалшивата новина, Антон Хекимян я обслужи в Би Ти Ви

Отлага се екологичната катастрофа в река Вит в местността Боаза, за която от няколко дни тръби риболовен клуб „Балканка“.

„Природозащитниците“ обвиниха официалните власти, че използвали речна баластра за изграждането на автомагистрала „Хемус“ край село Торос и така унищожавали водния басейн.

Фалшивата новина бе отразена широко в сутрешния блок на телевизия Би Ти Ви, където водещият Антон Хекимян бе поканил председателя на „Балканка“ Димитър Куманов да говори измислици.

От официалните информации на Министерството на околната среда и водите и Агенция „Пътна инфраструктура“ се разбра, че ситуацията няма нищо общо с екологичен апокалипсис.

Първо от АПИ обявиха , че държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД, изграждащо АМ „Хемус“, не работи в посочения от „Балканка“ участък.

След това от МОСВ публикуваха позиция. В нея от ведомството разясняват, че са били уведомени за почистване на наносни отложения в река Вит в района на пътните възли „Боаза“ и „Дерманци“. За дейностите им било съобщено от областния управител на Ловеч Ваня Събчева.

В Басейнова дирекция „Дунавски район“ (БДДР), която е към МОСВ, получили писмо от Събчева. В него тя заявявала, че ще има почистване във Вит. От БДДР отговорили, че за подобно нещо има процедури по Закона за водите, които не са изпълнени. В момента от Басейновата дирекция са наредили спирането на каквито и да е действия по коритото на р. Вит.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България