Еколог, милиционер, еколог, милиционер на първия протест

Първият демократичен знак в България. Журналистът Румен Данов (с брадата) бе сред най-активните присъстващи на митинга.

Историята на 30-ина черно-бели снимки от 3-и ноември 1989 г.

Преди 30 години на 3 ноември 1989 година около две хиляди човека се събраха на пл. „Св. Ал. Невски“ в София за да внесат подписка срещу проекта за изграждането на водопровод „Рила-Места“. Всъщност, това беше косвена атака срещу управлението на Тодор Живков и начало на падането на комунизма у нас. Промените към демократизация в цяла Източна Европа бяха започнали сякаш с вълшебна пръчка, а седмица след нашия протест в Берлин падна стената, на другия ден Живков даде оставка.

Днес знаем, че президентите Буш и Горбачов предрешиха тези процеси с един подпис в края на 1989 г. и, че няма нищо толкова спонтанно, а това са били добре подготвени предварително процеси и хора за разграждането на тоталитарните режими на Изток.

Отидох на площада в ранния следобед, защото допусках, че районът ще бъде отцепен от милицията и по-късно няма да мога да попадна зад загражденията. Във въздуха се усещаше напрежение от предстоящото. Десетки цивилни с костюми и униформени милиционери от всички посоки започнаха да приближават групата на протестиращите.

Към 15 часа се чу дрънчене на железа и скърцащия звук от местенето на железни прегради около целия площад. Милицията обгради активистите на „Екогласност“ с два кордона плътни милиционерски вериги. Може днес да прозвучи невероятно, но си помислих, че или ще ни пребият от бой, или направо ще ни разстрелят по площада, или ще ни извозят по затворите с камиони. Друго не можеше да си помисли човек в онова време. Бях скован от страх, но събрах сили, защото усещах, че фотографирането на хората и лицата на това шествие ще е важно за историята. Изснимах две-три малки парчета черно-бели филми, защото и фотоматериалите бяха кът по онова време. Заснех общо около 40-50 кадъра, от които една трета част са без фокус и с некачествена експозиция заради напрежението, което ме беше обхванало. Важното е, че все пак останаха тези 30 снимки.

 

И все пак Русе беше пръв

През 1987 г. се появява понятието „неформална организация“

Протестът на майките в Русе

Румънският химически завод в Гюргево през 80-те години на миналия век замърсява въздуха в района на Русе с хлор, тетрахлорметан, перхлоретилен, епихлорхидрин и други опасни за човешкото здраве и живот компоненти. Пределно допустимите за организма концентрации на хлор и хлорни продукти са превишавани до 10 - 12 пъти, а на минерални киселини до 24 пъти. Всичко това води до увеличаване на болните в града 18 пъти повече отпреди това. Смъртността при русенските деца е 2 пъти по-висока от средната за България, нараства броят на родените с недъзи.

Заради обгазяванията от есента на 1987 г. започват демонстрации на русенски майки, които през месец февруари следващата година добиват характер на масов общоградски протест. В София с участието на видни интелектуалци е учреден Комитетът за екологична защита на Русе, който става първата неформална организация в страната, стояща извън контрола на властите. По-късно негов наследник е сдружението “Екогласност”. Русенската екологична драма активизира и организира интелигенцията в борбата за демократични обществени промени. Понятието “неформална организация” се появява за първи път в България през 1987-88 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения