Еколози на крак заради слуз в Янтра, бактерия превзела дъното

Заради намалената скорост на реката дъното обрасло с бактерия

Екоинспектори от Велико Търново провери сигнал от „зеления телефон“ за слузести образования, които се стелят по дъното на река Янтра при село Писарево. Извършен е оглед на реката в участъка от моста за Долна Оряховица до селото.

"Kонстатирано e, че по дъното на реката в този участък има силно обрастване с нишковидната колониална бактерия „Sphaerotilus natans“. Тя формира големи петна от слузеста материя, която покрива 90% от камъните по дъното на реката и се развива във води със съдържание на биогенни елементи", информираха от РИОСВ в старата столица.

От ековедомството допълниха, че в участъка при село Писарево, Янтра тече с намалена скорост и се създават условия за отлагане на големи количества наноси и интензивно протичане на гнилостни процеси. Това може да обясни и обрастването на дъното с нишковидната колониална бактерия.

От Регионалната лаборатория във Велико Търново е извършено измерване на водата по показателите рН, разтворен кислород, наситеност с кислород, електропроводимост и температура от обследвания участък на река Янтра. Пробите са от два пункта – преди заустване на Лясковско дере – на 200 метра след моста при град Долна Оряховица по течението на реката и при село Писарево. Не са установени отклонения от нормите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България