Еколози: Пожарът в Дуранкулашкото езеро е унищожил местообитанието на редки птици

Снимка: Уикипедия, Дуранкулашко езеро

Окръжната прокуратура в Добрич разследва пожара в Дуранкулашкото езеро, където изгоряха около 50 декара с тръстика от защитената местност. Пламъците бяха на метри от къмпинг "Космос". Според еколози огънят е унищожил местообитанието на много редки птици, информира БНТ.

И днес орнитолози от Българското дружество за защита на птиците огледаха засегната от пожара защитена местност. Те се притесняват, че много животни, които зимуват там, са изгорели. Птиците от Дуранкулашкото езеро, които са успели да се спасят от огнената стихия, са загубили местообитанието си.

"По-голям проблем се явява фактът, че когато на пролет дойдат птиците, които гнездят тука, когато земноводните, които обитават тези тръстики дойдат, те всъщност няма да имат дом", заяви Пенчо Пандъков - Българско дружество за защита на птиците.

От Дружеството за защита на птиците са убедени, че пожарът е умишлен, защото това е практика на бракониери, които палят тръстиките, за да улеснят улова си.

"Тази територия ще остане непригодна за голям брой видове птици, които традиционно се размножават тук. Те са наистина огромен брой, целият комплекс - в Дуранкулашко езеро са наблюдавани над 260 вида, което е бих казал в европейски мащаб доста солидна цифра", заяви Михаил Илиев от Българско дружество за защита на птиците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини