Екометод ще спасява зеленината във Варна

Metcalfa pruinosa MHNT

Борят опасните цикади с миниатюрни оси

Първа в страната община Варна поде биологична борба със средиземноморската цикада. Малките, бели и обвити в пухкава паяжина вредители нанасят сериозни поражения на зеленината в града от 3 г.

"Разрешените за обработка на обществени зелени площи препарати не са ефективни. Затова след проучване внесохме от Италия 10 гнезда с миниатюрни оси, които са естествен враг на този вид цикади. Тези паразити атакуват и ларвите, и възрастните насекоми", обясни пред "Труд" Антоанета Тончева, директор на общинското предприятие "Дезинфекция, дезинсекция и дератизация". Тя бе категорична, че миниосите не са опасни за хората, защото не жилят. И цикадите от вида  Metcalfa pruinosa не застрашават здравето на човек, но нападат над 200 вида храсти, цветя и дървета. У нас са били внесени с кораби от Средиземноморието, откъдето идва и името им. Тъй като нямат естествен враг по нашите географски ширини, те се разпространяват бурно в най-горещите месеци. Миналото лято бе отчетен пик в популацията им, като засегнати бяха не само парковете, но и кварталните градинки в цяла Варна.

"Това наложи да ползваме биоагент. Методът е скъп, но е екологичен и ще има устойчив резултат", коментира Тончева. Гнездата с миниоси от 2 месеца са поставени в Морската градина и парка на кв. Аспарухово. Наесен специалисти ще отчетат развитието им. За да се постигне естествен баланс обаче ще са нужни поне 5 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони