Екоминистърът: Загубите за държавата ще са стотици милиони евро, ако не забраним строежите на Калиакра

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и директорът на Дирекция "Национална служба за защита на природата" Мирослав Калугеров.

Ако България не забрани строежите в защитена зона „Комплекс Калиакра“, ще последват загуби за държавата за стотици милиони евро под формата на санкции, събаряне на къщи, хотели, вилни селища и инфраструктура. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов на пресконференция днес във връзка с провеждащото се в Каварна обществено обсъждане на плана за управление на трите защитени зони в района на Калиакра, изготвен от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, както и породилото се недоволството на собственици на имоти в рамките на НАТУРА 2000.

„Неизпълнението на мерките и влизането в наказателна фаза означава финансови санкции. Еднократната санкция би била в размер на няколко милиона евро – точният размер се изчислява по формула, плюс ежедневна санкция – очакването е за 20 хил. евро на ден. Събарянето не е химера, а ефективна мярка на ЕК, с която се принуждават държавите и националните им съдилища да прилагат европейското законодателство“, подчерта министърът.

Според него е напълно реален и рискът след събарянето да се наложи и възстановяване на хабитатите. „Предполагаме, че това също ще струва милиони евро“, допълни Нено Димов. Той категорично заяви, че с издадената от него заповед за забрана на строителството и други дейности в рамките на защитената зона и постигнатите с Европейската комисия договорености, България успява да спести на данъкоплатеца големи загуби. Заповедта на министъра на околната среда и водите беше издадена на 21 юли и публикувана в Държавен вестник на 28 юли.

Министър Димов припомни, че хронологията на проблемите край Калиакра е с 10-годишна давност. Решенията за включването в НАТУРА 2000 на защитена зона „Комплекс Калиакра“ и другите две зони за опазване на дивите птици са взети от Министерския съвет през 2007 г. Територията в района е предмет на две наказателни процедури, започнати от ЕК срещу България. Първата е от юни 2008 г. за неопределяне на защитната зона за опазване на дивите птици „Калиакра“, а втората е от края на 2008 г. – заради одобряване на множество проекти (около 600) без адекватна оценка за кумулативния ефект. На 2 април 2014 г. ЕК заведе искова молба по двете обединени процедури в Съда на ЕС. На 14 януари 2016 г. Съдът на ЕС осъди България за нарушение на европейското законодателство за това, че е одобрила 9 проекта за ветрогенератори (от които 3 не са реализирани) и 1 голф игрище в защитените зони.

„Аз заварих поет, но неизпълнен ангажимент пред ЕК – да бъдат взети мерки за избягване на наказателната процедура чрез издаване на заповед за забрани на определени дейности по Закона за биологичното разнообразие. Срокът е бил до 31 март 2017 г., а такава заповед нямаше. Преди издаването на моята заповед проведохме срещи с кметовете на Каварна и Шабла, за да ги уведомим за ангажиментите на страната ни и за мерките, които предприемаме, за да информират гражданите на населените места. Ще направим и разяснителна кампания за хората за възможностите за компенсиране на техните загуби“, допълни министър Димов.

Той посочи, че има три възможности за финансово подпомагане на собствениците на земи – по Програмата за развитие на селските райони, по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. и по програма LIFE, както и да се заложат мерки за подпомагане в следващия програмен период.

Министър Нено Димов даде примери за това как в други страни - членки на ЕС се е стигнало до разрушаване на вече реализирани проекти и е наложено ефективно събаряне на постройки. В Испания са разрушени ветрогенератори и над 200 постройки – хотели и къщи, по решение на испанския съд, така че да не се стигне до осъдителна присъда от Съда на ЕС. Въпреки това Испания не е успяла да се спаси и нарушенията продължават да са в съдебна фаза. Ирландия също е осъдена три пъти да събаря изградена инфраструктура. В Гърция се е наложило веднъж събаряне по крайбрежието на остров Закинтос заради нарушения по опазване на костенурка от защитен вид, и втори път - около Атина, за други зони в НАТУРА. „Да подчертая, че договорката, която постигнах с ЕК, е - ако приложим мерките за забрана, ще се счита за изпълнен ангажиментът на България по изпълнение на съдебното решение и страната ни категорично ще излезе от наказателната процедура“, заяви Димов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България