Екоминистърът одобри Източния вариант за „Струма”

Едното платно ще минава по съществуващия път Е-79 в посока Гърция, а за София – по нов терен на изток от Кресненското дефиле

Изграждат две площадки за отдих и търговия

Министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа предложението на Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) към ведомството за изграждането на лот 3.2 на магистрала “Струма” по Източния вариант. Това става ясно от публикувано решение на сайта на министерството. При този вариант на магистралата движението се разделя на две самостоятелни и раздалечени едно от друго пътни платна. В посока Гърция участъкът преминава по съществуващия път I-1 (Е-79), а за София – по нов терен на изток от Кресненското дефиле.

От Висшия експертен екологичен съвет, в който се обединяват експерти от няколко институции, включително и неправителствени организации, обявиха преди десет дни, че са взели решението на база задълбочена експертна дискусия и са се съобразили със значителния брой становища, позиции, мнения и възражения, постъпили в хода на процедурата по оценката на въздействието на околната среда (ОВОС), за различните варианти на трасе. Обсъдени са били резултатите от обществените обсъждания и заключенията на независимите експерти от извършените ОВОС и Оценката за съвместимост с предмета и целите за опазването на защитените зони от мрежата Натура 2000. За да подпомогнат вземането на решение, в състава на заседанието на ВЕЕС, са били включени представители на научната общност и други експерти.

В участъка между Крупник и Кресна Източният вариант предвижда още изграждането на две големи зони за търговия и отдих. Едната ще се намира на обходния път на Кресна в посока Кулата и ще е с площ 17 декара. Другата ще бъде по новото трасе, което ще се изгражда, и ще бъде на 2 километра след пътен възел “Кресна” в посока София на площ от 19 декара. И двете площадки ще имат директна връзка с Кресна. Те ще бъдат с електричество, водопроводна и канализационна мрежа, пречиствателни станции за отпадни води. Целта е да бъде осигурено всичко необходимо за осъществяването на търговска дейност и хората от региона да могат да продават продукцията си от мед, мляко и други продукти, както го правят и в момента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика