Екоминистърът: Ще променим Закона за управление на отпадъците

Ще променим Закона за управление на отпадъците. Това каза пред журналисти министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

„Имаме инициатива. Надявам се и народните представители на различните политически сили, доколкото разбрах ДПС имат много добри предложения, БСП имат интересни предложения, ГЕРБ първи дадоха“, поясни той.

По думите му няма как с административни мерки страната ни да регулира световните пазари на отпадъци.

„Но тези, които системно тровят населението, които изобщо не си дават сметка какви щети нанасят, трябва да почистят. Не може друг да събира след тях. Няма как да почистя 5 000 места“, допълни Димитров.

Рециклиращата индустрия подкрепи всички действия, които ние им предложихме за справяне с проблема с отпадъците, каза министърът.

Според него когато има стойностна комуникация между институциите и бизнеса, решението на проблемите се случва по-лесно. „Винаги когато институциите и бизнесът си говорят, това би могло да помогне. Ако има точки, по които се допираме, да знаем, че се допираме по тях. Ако имаме различия, да изясним защо е така. Може ние да не сме били убедителни, може те да не са успели да обяснят“, обясни той.

Министърът обеща проверки на всички площадки за отпадъци и отбеляза, че са наложителни промени в законодателството, с които нерегламентирания бизнес да бъде наказван по-навременно. „Не мога да чакам, ако вие сте извършили нарушение, три години да минат съдебни дела, за да ви пиша акт. След това да ви напиша втори и едва когато и вторият влезе в сила, и са минали две петилетки, аз тогава да ви закрия склада“, посочи той.

Според Димитров проблемът не стои, когато става въпрос за легалната индустрия, защото тя има ясни правила, по които работи. „Искам да видя тяхната помощ и разбиране. Не можем да спрем тази индустрия и не е редно. Затова със Северна Македония се разбрахме само RDF да спираме, а всичко друго да върви. Така е ситуирана търговията“, обясни министърът.

Емил Димитров призова общините да използват таксите, които събират, по предназначение, за да се справят с проблема с отпадъците, а не да ги преразпределят по други направления.

„Нека да се въздържаме, да не стресираме хората и да знаят, че местната власт не е само за това да събира такси, а и да съхранява парите от тези такси и да ги влага точно за това, за което са им преотстъпени тези такси – като искат нови сметища, да си ги вземат. Не да ги събират, а после да искат други пари да им се дадат раздават си ги за всякакви други неща“, поясни той.

Онзи ден бях изпратен от премиера в Силистра да видя няколко сметища. Единият имот е три декара, направил 40 декара и ги затрупал с отпадъци. В следващия момент казва, че лятото може би ще започне работа да ги складира и преработи. И ние нямаме механизъм да го закрием, каза Димитров.

Министърът напомни и за случая с депото за отпадъци в Дупница и собственика му Кольо Илиев, като посочи, че не е редно да се оказва, че някой друг трябва да чисти отпадъците нито там, нито другаде. Според Димитров това е отговорност на собственика.

„Знаете за случая в Дупница. Тогава е било съвместно участие между Общината и този човек, който е на фирмата. В момента той няма договор с Общината и казва, че тези отпадъци не са негови, а на общината и тя трябва да си ги чисти. Редно ли е всеки, който отиде някъде, завладее територия и изхвърли отпадъци, после друг да ходи по него? Като той си отиде, парите да са блокирани в банката и да дойде друг да изчисти. Иначе, всеки прави каквото си иска“, поясни екоминистърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България