Екрем Имамоглу - Претендентът

Грандиозната победа на кандидата на Народно­републи­канската партия за кметския пост в Истанбул - Екрем Имамоглу, накара цяла Турция да говори за Претендента. Претендентът, който вдъхна надеждите на опозицията, че най-накрая могат да спрат победоносния поход на президента Реджеп Таийп Ердоган, започнал преди преди 25 години точно от Истанбул. Претендентът, който може би ще излезе и победи Ердоган на следващите президентски избори.

След като късно вечерта на 23 юни резултатите хвърлиха в екзалтация опозицията в Турция, световните телевизии показваха репортажи как на различни места в Истанбул и други градове в страната хората играят танци, които много приличат на наше хоро. Прилича, защото и то е хоро „акчабат хорону”, а родината на това хоро мястото, където е роден Екрем Имамоглу.

Акчабат е малко градче на брега на Черно море в Източна Анадола. Постоянно разрастващият се Трабзон - столицата на вилаета, е само на 15 километра източно. В градчето живеят около 50 хиляди души и освен с хорото си е известен с феноменалните си кюфтета. По целия път от Болу, през Самсун, а след това и до Ризе, всяко крайпътно заведение предлага „акчабат кюфте” - невероятно. Също като политическата кариера на Имамоглу.

Екрем е роден на 4 юни 1970 г. Израства в извънградските махали - Джевизли и Йълдъзлъ, които се намират югозападно от Акчабат в планината.

Завършва гимназия в Трабзон. Спортува активно - играе в аматьорски отбори по хандбал и футбол. Когато е на 17, неговото семейство се мести в Истанбул, където баща му стартира успешен в годините строителен бизнес.

Екрем завършва Истанбулския университет - получава бакалавърска степен по „Бизнес администрация” и магистър „Управление на човешките ресурси”. Междувременно инициативният младеж отваря малко ресторантче за кюфтета в квартала „Гюнгьорен”, в европейската част на Истанбул. С рецепти от Акчабат, разбира се.

След като завършва започва работа в семейната строителна компания и става неин управител.

През 1995-а се завръща в родния край си край за да започне кариера като мениджър на футболния и баскетболните клубове в Трабзон - „Трабзонспор”.

Въпреки че като ученик е бил доброволец в партия, за няколко месеца, реално Имамоглу започва политическата си кариера през 2008-а, когато се присъединява към Народнорепубликанската партия. На следващата година е избран за лидер на младежката организация, а сетне цялата му дейност се прехвърля в истанбулския квартал „Бейликдюзю”, където през 2014-а става кмет на местните избори.

Кметското място в Истанбул е трамплинът към управлението на държавата - това са думи на Ердоган. Затова битката за неговия роден град беше изключително важна - както политически, така и стратегически. На местните избори на 31 март т. г., партията на президента изгуби най-важните и големи градове в страната, включително и столицата Анкара, включително и Истанбул. Ердоган призна изборите навсякъде, включително и в столицата, но не и резултатите в града край Босфора. За него битката на Босфора е най-важната. Загубата - удар в сърцето.

Имамоглу започва надпреварата като Губещия. Той не е в сметките на опозицията в началото, но в крайна сметка е изваден срещу Йълдъръм. Прогнозите показваха, че непознатият на широката публика политик няма никакви шансове срещу избраника на Ердоган. Но народната воля показа лице, което накара наблюдателите да ръкопляскат.

Разликата между победителя - Екрем Имамоглу и любимеца на Партията на справедливостта и развитието - Бинали Йълдъръм е едва 25 хиляди гласа, но след натиск, Избирателната комисия преброява още няколко пъти гласовете за да ги свали точно до 13 729. Върховният съд обаче обяви изборът за недействителен, поради открити нарушения и Избирателната комисия насрочи нов вот - на 23 юни.

„Това, което правим сега, е борба за демокрация и мобилизация за демокрация”, каза Имамоглу. Вместо на масови митинги, новият кмет на Истанбул тръгна от врата на врата, от пазарче на пазарче, от улица на улица, от квартал на квартал. Обиколи всички и всичко. В речите му никога не се чуха думи на вражда и призиви за разединение - обратното. За разлика от повечето лидери в Народнорепубликанската партия, Имамоглу познаваше езика на народа и те го почувстваха близък.

Безкрайната мобилизация на истанбулчани беше невиждана. Имаше много противоречиви прогнози до последно. Йлдъръм дори беше напечатал плакати, с които благодареше за избора на народа, но му се наложи да ги прибере, защото онези 13 729 гласа на първите избори през март прераснаха в 775 000 на 23 юни. И... Константинопол падна отново.

Първият, който го поздрави беше президентът Ердоган. В неговите думи имаше призив за единение. Дали ще има такова - никой не знае, защото Турция се нуждае от реформи, а те могат да започнат само от Истанбул.

Следващата битка - на вековния юбилей

Следващата грандиозна битка се очаква на президентските избори през 2023 година, когато се навършват 100 години от създаването на Турската република от бащата на нацията - Камал Мустафа Ататюрк. На 29 октомври 1923 г. е провъзгласена република, а Ататюрк става неин първи президент. Интересното е, че век по-късно битката ще бъде за оцеляването на кемалисткото управление, чийто представители са НРП, с новата си звезда Имамоглу.

„Следващите избори за президент и за парламент са след 4,5 години, през 2023 г.”, казва той. „Ако ПСР не направи решителни стъпки за преодоляване на икономическата криза, предсрочните избори стават неотложни и НРП би ги спечелила”, казва анализаторът Мехмет Сойдан.

ЗА НЕГО

Израстна като опонент на Ердоган

Екрем Имамоглу не беше позната фигура в турската политика, преди местните избори, които се произведоха през март. Но заради това че отстоя позициите си в ожесточената битка да бъде избран за следващия кмет на Истанбул, дори и след като централната избирателна комисия отмени победата му, той се превърна в най-сериозният опонент, който президентът Реджеп Тайип Ердоган е имал от години. И също така в най-неочакваната надежда на турската демокрация.

Бетън Макърнън, кореспондент на в-к “Гардиън” в Истанбул

Преориентира Турция към мирно съжителство

Имамоглу спечели изборите в Истанбул благодарение на желанието му да преориентира Турция към политика, която позволява демократичното съжителство. Той постигна победа посредством признаване на факта, че липсата на тежест може да генерира политическа мощ. Нещо което всички популисти разбират. Това което го отличава е, че успя да прокара тази идея намалявайки поляризирането, вместо да го задълбочи. (...) Имамоглу енергично обедини около себе различните течения в опозицията - от неговата Народнорепубликанска партия, основател на турската република, през Добрата партия, националистките им партньори, до про-кюрдската Демократическа партия.

Селим Кору, турски политолог

Демокрацията е жива!

На първите избори (б.р. - за кмет на Истанбул), Имамоглу спечели с минимална разлика от 13 000 гласа пред бившия премиер (б.р. - Бинали Йълдъръм). Този път обаче преднината му е близо 800 хил. души. За мнозина в Турция това е повече от знак. Това е зов за пробуждане: Демокрацията в Турция е жива.

Еркан Арикан, редактор на турската служба на “Дойче Веле”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети