Екскмет на Златарица прави вино по рецепта на офицерите от римските легиони

Бившият кмет на Златарица Стефан Добрев от години произвежда вино от уникален сорт грозде, познат още от античността. От ароматните лози „липа“ , които отглежда в двора си, ексградоначалникът приготвя бяло и червено вино и щедро черпи с него близки и приятели. Виното е достойно за царски трапези, а преди хилядолетия еликсир от бялата липа са пиели само офицерите в римските легиони.

dobrevНай- голям майсторлък Добрев демонстрира с бялото си вино. Всички, опитали от него, остават възхитени и смятат, че слага в напитката билки. Ароматът обаче идва само от редкия плодов сорт.

„Това бяло вино е било приготвяно още в древността за римската войска. Бялото вино се е пиело само от офицерите, защото е било много малко и съответно много скъпо. Докато червеното вино е било предимно за войската. Римските легиони, където битували и където им възлагали да бранят границата империята, първо са създавали пътища, а после са засявали жито за изхранване на войската. Задължително са създавали лозя , приготвяли, от което доставяли в Рим, към центъра на империята”, обяснява Стефан Добрев.

По думите му, римляните опитвали младото вино около датата на зимното слънцестоене- 25 декември. Новото вино в Златарица пък се опитва по традиция около Димитровден, но най- масово се дегустира на 24 ноември, когато в балканския град отбелязват деня на благодарността към руските освободители. Около тази дата от няколко години се провежда и кулинарния Празник на ракията и туршията в града.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България