Ексминистър за Брекзит зове към бунт

Дейвид Дейвис настоя министрите да отхвърлят плана на правителството

И лейбъристите разкритикуваха премиерката

Членовете на британския кабинет “трябва да упражнят колективната си власт” и да се разбунтуват срещу плана на премиерката Тереза Мей за напускане на Евросъюза, призова от страниците на в. “Сънди таймс” бившият министър за Брекзит Дейвид Дейвис. Той напусна поста през лятото заедно с дипломат №1 Борис Джонсън, отправяйки критики към плана на Мей за развод с Брюксел. Премиерката предлага временно споразумение, с което Великобритания да остане в митническия съюз, докато не бъде решен въпросът с ирландската граница. Но крайните привърженици на Брекзит се опасяват, че липсата на времева рамка ще усложни възможностите за търговски сделки с трети държави.

По-малко от 6 месеца преди “денят Брекзит” - 29 март, и дни преди Европейския съвет в Брюксел, посветен на отцепването на Лондон от ЕС, Дейвис настоя в статия за “Сънди таймс” Мей да изостави предложенията си, които ЕС вече отхвърли. “Обществеността също не ги харесва. Парламентът няма да гласува” за плана “Чекърс”, настоя ексминистърът, който оглавява група от недоволни от министър-председателката депутати.

За да бъде одобрен от парламента планът “Чекърс”, Мей вероятно ще се нуждае и от подкрепата на опозиционната Лейбъристка партия, която вчера отново изрази притесненията си по въпроса. “Няма да гласуваме за сделка за Брекзит, която общо взето ни предлага път към никъде”, заяви говорителката по външна политика на лейбъристите Емили Торнбъри, засилвайки натиска над Тереза Мей.

По-рано премиерката на Великобритания изключи възможността за нов референдум за членството или предсрочни избори при отхвърляне на плана “Чекърс” в парламента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа