Експертен съвет към МОСВ одобри проекта за язовир „Яденица“

Висшият експертен екологичен съвет към МОСВ одобри инвестиционно предложение „Проект „Яденица“ – увеличаване на обема на долния изравнител на Помпено-акумулираща водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) „Чаира“. Проектът включва изграждане на язовир „Яденица” и реверсивен напорен тунел за връзка с язовир „Чаира“ по вариант на водоплътния елемент на каменнонасипната язовирна стена с асфалтобетонова диафрагма.

Съветът предлага министърът на околната среда и водите да издаде решение по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), съобщиха от МОСВ. Възложител е „Национална електрическа компания“ ЕАД.

На етапа на обществените обсъждания са постъпили възражения с поставени въпроси във връзка с определяне на минимално допустимия отток в р. Яденица след язовирната стена, включително и на сдружението на риболовците „Балканка“. Също така за сеизмичната осигуреност на новото строителство, несъгласие по отношение на допустимостта с Плана за управление на речните басейни на „Източнобеломорски район”. Направени са възражения, касаещи защитена зона „Яденица“, нейният предмет на опазване и очакваната степен на увреждане, като са поставени въпроси за други алтернативи по р. Въча или р. Арда. МОСВ проведе допълнителни консултации със съответните компетентни ведомства в тази връзка.

На срещите за обществено обсъждане е изразена подкрепа от граждани и кметове на населени места за реализация на инвестиционното предложение. При вземането на решение по ОВОС са съобразени документацията, получените в хода на процедурата становища, резултатите от общественото обсъждане, постъпилите възражения и становищата на възложителя по тях. Предложени са условия и мерки за предотвратяване, намаляване или възможно най-пълно отстраняване на предполагаемите неблагоприятни въздействия върху околната среда за етапите на проектиране, строителство и експлоатация на инвестиционното предложение. Те са задължителни за изпълнение от страна на възложителя и подлежат на контрол.

Против строителството на язовир "Яденица", с аргумента, че проектът ще разруши защитени зони в Рила, се обявиха рибари, които излязоха днес на протест пред МОСВ. Според тях съоръжението е опасно заради сеизмичната зона, в която се намира.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България