Експертен съвет ще решава за волфрамовите залежи край Велинград

Експертен съвет в Пазарджик трябва да вземе решение дали да продължи процедурата за оценка на въздействието върху околната среда във връзка с инвестиционното намерение за разработката на волфрамовите залежи в района на велинградското село Кръстава.

На среща с местни жители министърът на околната среда и водите Нено Димов увери, че законът ще бъде спазен. "Директорът на Районната инспекция преустанови процедурата до определянето на санитарните, охранителните зони, които не бяха налични досега. В качеството ми на министър аз отидох да гарантирам, че ще бъде съблюдаван стриктно Законът за опазване на околната среда и процедурата, която изисква оценката за въздействие върху околната среда и приемането й, и респективно връщането й за преработка, за доработка и неприемането, те са четири възможности. Кои от четирите ще бъде това ще е решение на експертния съвет, който ще заседава на 27-ми в Пазарджик, каза министър Нено Димов, цитиран от БНР.

В същото време жителите на Велинград са категорични, че няма да позволят на мината да заработи, тъй като, според тях, добивът на волфрам в района на вододайната зона на града ще се отрази негативно на туризма и балнеолечението.

Концесията за добив на волфрам е дадена броени дни преди края на тройната коалиция през 2009 г. Тогава екоинспекторите не са открили нищо нередно, допълва БТВ. Днес обаче се оказва, че значителна част от територията, където трябва да се добива скъпият метал, е вододайна зона.

Представител на инвеститорите обаче твърди, че добивът на волфрам ще съживи икономически региона. В рамките на няколко години ще бъдат открити 700 работни места, а средната заплата ще бъде 1400 лева, посочва инж. Детелин Недялков, бивш служител на мина „Грънчарица“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България