Експертиза ще установява опасни ли са нарочените за бутане цигански къщи във Войводиново

Съдебно-техническа експертиза ще трябва да установи дали на терена на незаконните къщи във Войводиново, на който са нарочените за събаряне незаконни цигански къщи, се допуска застрояване и какво, както и дали сградите са здрави или опасни. Експертизата беше назначена на старта на първото от общо 17-те дела, по които циганите оспорват заповедите на кмета на община „Марица“ Димитър Иванов за премахването на къщите.

Първото дело е за имота на 45-годишната Иванка Ангелова. „Иванка си живее там от 20-30 години. Къщата е здрава, желязо няма, но е здрава. Вода взима от съседите, ток - от електромера на Йозо, всички сме прикачени на него, но си плащаме“, разказа съседът на жената Васил Василев. Притежателят на електромера Йозо Георгиев потвърди, че дава ток на всички в махалата, а те му плащат.

Въпреки тези показания съдът ще изиска справки от ВиК – Пловдив, и EVN дали Ангелова е плащала сметки за ток и вода. Принципно в незаконен имот не би трябвало да бъдат разкрити партиди.

Заради експертизата делото беше отложено за 19 април. Утре има заседания и други две дела за къщи във Войводиново, а последното от 17-те е насрочено за 9 април. Защитната теза на адвоката на циганите Евгени Костадинов е, че преди да се пристъпи към бутане, на обитателите на къщите трябва да бъдат предложени общински жилища.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България