Експертите от ОЗХО все още не са посетили сирийския град Дума

Експертите от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) все още не са могли да посетят сирийския град Дума. В момента те са в Дамаск, съобщи в петък на брифинг официалният представител на отделението на ООН в Женева Алесандра Велучи, цитирана от ТАСС.

Отговаряйки на въпрос, дали експертите от ОЗХО са пристигнали на мястото на предполагаемата химическа атака в град Дума, Велучи каза: „Съгласно последните новини, които имам, до снощи (четвъртък) те още са пристигнали там. Те са в Дамаск“.

Велучи напомни, че сътрудниците на ООН в момента оценяват нивото на безопасност. „Водят се дискусии и те (експертите от ОЗХО) ще отидат (в Дума), веднага щом това стане възможно на практика“, заключи дипломатическият представител.

ТАСС припомня, че на 7 април в Дума, както твърдят от неправителствената организация „Белите каски“, е използвано химическо оръжие. От Министерството на отбраната на Русия съобщиха, че тази организация не е достоверен източник на информация. Представители на руския Център за примиряване на враждуващите страни в Сирия са провели разследване в Дума, но не са намерили следи от химически оръжия. Решението да се изпрати Мисия за установяване на фактите от ОЗХО на мястото на инцидента беше взето на 10 април, а след четири дни експертите пристигнаха в Дамаск.

На 17 април, пише руската агенция, група сътрудници на службата за сигурност на ООН отиде в Дума, за да проучи обстановката на мястото на предполагаемата химическа атака преди там да отидат инспекторите от ОЗХО. Автомобилната колона беше подложена на обстрел и принудена да се върне в Дамаск.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток