Експерти и депутати умуват за часовете по религия

Снимка: Архив

Експерти от МОН и депутатите от парламентарната комисия по образование и наука умуват дали часовете по религия да бъдат включени в учебната програма като светски или като конфесионален (б.а.религиозен) предмет . Това съобщи великотърновският депутат от "Обединени патриоти" доц. Милен Михов, който е заместник- председател на комисията.

"Въпросът за часовете по религия е обсъждан още от началото на това мнозинство между "Обединени патриоти" и ГЕРБ, заедно с представители на министерството . Самото министерство има представа и визия  за решаването на този проблем, който е изключително деликатен", информира доц. Михов.

По думите му учебният предмет трябва да съчетава религиозно познаване и религиозно знание, а в същото време не трябва да поставя под съмнение светският характер на образованието. Затова и образователни експерти, и депутати все още умуват и обсъждат дали в училище да се изучава "Вероучение", тоест конфесионален предмет, който да преподава една религия или пък той да бъде светски,  надконфесионален предмет, който преподава знание за религиите.

"Ако е светски, то той ще дава знания не само за история на религиите, но и за философските, етични концепции на различните монотеистични религии, уточнява още народният представител.  Така, че в тази посока се работи, не трябва да се бърза в това начинание, вън от съмнение е, че за тази учебна година той не може да бъде включен в учебните програми, но за следващата учебна година ще трябва да има вече яснота по този въпрос!", каза още доц.Милен Михов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование