Експерти и финансисти се опасяват от нова криза

Еврозоната, Китай и Тръмп са рискови фактори

Десет години след формалното начало на глобалната финансова криза, която засегна целия свят, предупрежденията за нов аналогичен катаклизъм звучат още по-тревожно, коментира британският в. „Индипендънт“, който прогнозира нов трус на хоризонта.

Изтъкнати икономисти посочват към Китай - втората по-големина икономика, която може да се окаже източник на потенциални проблеми. Не на последно място експертите се опасяват и от търговския протекционизъм на US президента Доналд Тръмп. В краткосрочен план той може да осъществи идеята си „да направи Америка велика отново“, но в дългосрочен за това ще платят американските граждани.

Според финансисти възможен сценарий е и криза в еврозоната, в която италианските банки и гръцката държава отдавна са слаби звена. Спад на германския износ и неуспех на предложените от Еманюел Макрон реформи във Франция може да доведат до трайна стагнация в ЕС. Особено ако германският данъкоплатец не може или не иска да поеме сметката на всички.

Само преди дни шефката на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард обвини за колапса на US банката Lehman Brothers мъжката доминация в индустрията и настоя за реформи, които да предотвратят повторение на финансова криза. Изследване на МВФ показало, че повече жени в бордовете на банки и агенции за финансов надзор се асоциира с по-голяма стабилност.

От нова криза се опасява и предшественикът на Лагард на поста - Доминик Строс-Кан. Светът е далеч по-неподготвен да се справи с голяма финансова криза днес, отколкото бе преди десетилетие, смята той.

Тази седмица и Гордън Браун, премиер на Великобритания по време на финансовата катастрофа през 2008 г., предупреди, че след десетилетие на стагнация глобалната икономика се движи към десетилетие на уязвимост. „Движим се като сомнамбули към бъдеще криза. Трябва да се събудим, но живеем в свят без лидери“, подчерта той.

16-100

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят