Експерти обсъждат загубите на вода на форум в панаира в Пловдив

Дискусионен форум „Загубите на вода – реално състояние и перспективи“ ще търси начини за справяне с огромния проблем, като събитието, организирано от Българската асоциация по водите (БАВ), ще се проведе на 28 септември в рамките на Международния есенен технически панаир в Пловдив. Според експертите от БАВ разхищенията на вода у нас са огромни - средно за страната загубите са 58%, а в някои области надхвърлят 75%, като основна причина са кражбите на природния ресурс и силно амортизираната инфраструктура.

В стотици населени места у нас има недостиг на питейна вода, като проблемите са свързани и с количеството, и с качеството.  Затова постигането на устойчивост на ВиК сектора у нас става все по-неотложно. Експертите  твърдят, че значително намаляване на търговските и физическите загуби може да се осъществи чрез обновяване на мрежата и прилагане на технологии и практики с доказана ефективност, които ще бъдат обсъдени на форума в Пловдив.

Ден по-рано – на 27 септември в пловдивското село Старосел, БАВ ще проведе национален семинар на тема „Зониране на водопроводната мрежа и управление на налягането”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България