Експерти по сигурност: Ако Мартин Трифонов е бил наблюдаван, убийството в Сотиря нямаше да се случи

Кадър от БТВ

Поредица от тежки криминални престъпления само в рамките на няколко дни се превърнаха в централна тема в дневен ред. Обществото беше ужасено от убийството на 7-годишно момиченце в сливенското село Сотиря.

Не съществува никаква система за превенция на такива престъпления. Това заявиха пред БТВ експертите по сигурност Тихомир Стойчев и професор Николай Радулов. Според тях ужасяващото престъпление е можело да се предотврати, предвид че арестуваният за деянието и направил самопризнания Мартин Трифонов е имал криминална история и досие.

"Ако беше отделена една минимална част от средствата, които бяха хвърлени за неговото издирване, за да бъде наблюдаван този човек, нямаше да се стигне до убийството", категоричен е Николай Радулов, според когото в последно време сме свидетели на много показни акции с малко ефект.

"Всички големи криминални случаи, които са приковавали вниманието на обществото през последните години са извършени от хора, които са били осъждани и е трябвало да бъдат наблюдавани след излизането им от затвора, заяви Радулов.

"Всичко това се случва заради неправилно управление на МВР", смята професорът.

Криминализацията на обществото се задълбочава, заяви Тихомир Стойчев и отбеляза, че на това се обръща малко внимание, а има увеличение на сексуалните престъпления.

"За последен път при министър Валентин Радев се показа скока с 10% на сексуалната престъпност", каза Стойчев, който заяви, че едва сега в България е започнало да се говори за някои варианти за справяне с този род престъпления като химическата кастрация, която отдавна се ползва в много държави Стойчев отбеляза, че блокадата в Сотиря е била неефективна, предвид че Мартин се е прибирал вкъщи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България