Експерти: Сръбската армия е в състояние да се справи бързо с албанските сили

Ако спецчастите и Косовските сили за сигурност се опитат да установят пълен контрол над северната част на страната, сръбската армия ще бъде в състояние без никакви проблеми да отговори на нападението и да постави провинцията (бившата Косово и Метохия) под пълен контрол. Това твърдят експерти по отбраната и сигурността, цитирани от белградското електронно издание Srbija Danas.

Според тях албанските войски в Косово, около 6000 – няма да окажат съществена подкрепа на косоварите, тъй като самата албанска армия е технически по-слаба и по-зле обучена от тази на Сърбия. Съответните данни са публикувани на итнернет сайта globalfirepower.com, който сравнява военните способности на отделните страни. По отношение на Сърбия и Албания се отчита, че военните на Белград разполагат с повече войници, повече самолети, повече танкове и повече хеликоптери.

Единственият проблем за Сърбия, добавят военни експерти, би било присъединяването на НАТО към евентуален въоръжен конфликт, тъй като Албания е член на Алианса.

Според бившия подполковник от някогашното югославско контраразузнаване (КОС) Любан Каран в случай на въоръжено нападение на косовските сили в северната част на страната ще бъде предизвикан ограничен отговор на сръбската армия.

„Дори такава реакция може напълно да неутрализира атаката и да изхвърли противниците от тази област, независимо от факта, че те със сигурност ще бъдат подпомагани от Албания. Нашата армия има достатъчно огнева мощ и маневреност, за да го направи. Само ако НАТО, член на което е Албания, се включи пряко в конфликта, ще трябва да се използва цялата сръбска армия“, коментира Каран.

Експертът по сигурността Милан Петрич смята, че косовските спецчасти са полицейска институция с малък опит.

„Както видяхме от последните събития в Косово, те са аматьори“, изрази увереност Петрич, като допълни, че членовете на спецчастите на най-младата държава на Балканите са се придвижвали с „цивилен“ автомобил, който не е бил достатъчно обезпечен. „От друга страна, имате сръбска полиция и военни служби, които за съжаление имат твърде много опит“, заключи експертът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа