Експерти: Тръбната бомба се използва от терористи

“Тръбната бомба”, намерена при обиските в Пловдив, е използвана от терористи по целия свят.

Откритите в Пловдив взривни вещества не са пиратки, както твърди адвокат на ученика

Апелативният спецсъд решава в четвъртък мярката на момчето

Бомбата в тръба, затапена от двете страни, известна още и като “тръбна бомба”, се използва от терористи по целия свят. Влязла е и в арсенала на джихадистите от “Ислямска държава” и за направата й има инструкции в интернет, обясниха експерти пред “Труд”.

“Тръбна бомба” бе намерена при разкриването на случая в Пловдив, когато се оказа, че 16-годишен ученик от елитна гимназия в града е бил вербуван от “Ислямска държава”. Според разследващи момчето готвело терористичен акт в последния учебен ден в края на юни. Още преди месец бащата открил в телефона на сина си контактите с вербовчик от “Ислямска държава” и подал сигнал в ДАНС. Още тогава комуникацията била прекратена, а с младежа започнал работа психолог. В петък спецсъдът постановил момчето да остане на свобода под надзора на Детска педагогическа стая ида продължи да ходи на училище. Прокуратурата ще поиска по-строга мярка от по-горната инстанция - Апелативният спецсъд. Казусът ще се решава в четвъртък.

“Момчето е вкъщи, чувства се много по-добре след няколко дни в ареста”, каза адвокат Емил Велинов пред Би Ти Ви. Той добави, че семейството е обикновено, има малък бизнес и три деца, ок които клиентът му е най-голямото. По думите му тийнейджърът станал типична жертва на социалните контакти в интернет като се интересувал от забранени неща и взривове. Общувал само с един човек, който се представял за член ИДИЛ.

“Нямал е никакво намерение да убива хора. В неговата глава никога не е имало такава мисъл. Той е жалостиво и добро дете”, категоричен бе адвокатът.

 

От книжарница

Бащата купил на сина си иззета книга

Книгата “Ислямска държава и преначертаването на Близкия Изток”, която бе показана сред иззетите вещи на ученика в Пловдив, може да се намери по книжарниците. Адвокатът на момчето Емил Велинов обясни, че в случая я купил бащата, за да я даде на сина си, който да научи от нея какво е “Ислямска държава”. Книгата е написана от италианката Лорета Наполеони, доктор на икономическите науки и експерт по финансирането на тероризма, канена за коментари от Си Ен Ен и Скай нюз. Нашите служители в ДАНС и ГДБОП също биха могли да се запознат с нейните изводи. Според авторката древната китайска формула “Познай врага си” си остава най-ефективното мото в борбата с тероризма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право