Експерт: Брекзит без споразумение няма да се отрази съществено у нас

Снимка: Архив

Създаването на орган в България, който да се занимава с предотвратяване на последиците от евентуален „твърд“ Брекзит, е напълно ненужно. Това каза икономистът Григор Сарийски по "Блумбърг ТВ България".

„В крайна сметка експозицията на България към Великобритания е нищожна. Делът на износа ни към Кралството е под 2%, а и не е краен продукт“, посочи той.

Сарийски отбеляза, че един от сериозните проблеми ще е неясният статут на българските студенти и работници в Кралството. „Все пак едва ли Великобритания би желала да загуби тези служители, а и едва ли и българите биха изявили желание да се върнат у нас. Виждаме нагласите на домакинствата в последните анкети на Националния статистически институт, според които те очакват нивото на безработица да започне да се повишава, независимо, че в момента то е рекордно ниско“, обясни експертът.

Той изтъкна, че едно от най-съществените отражения от евентуален „твърд“ Брекзит ще бъде върху финансовия сектор в Кралството и в цяла Европа.

„Финансовият сектор е това, от което Великобритания печели с членството си в Европейския съюз. Всеки голям, крупен инвеститор, който иска да направи по-сериозно начинание, отива в Кралството, където може да ползва абсолютно всякакви финансови услуги. Преместването на инвестиционните банки в различни локации означава ангажиране на нови хора, преструктуриране и пр. – един много тромав и муден процес, който ще струва много пари, а ефектът му ще бъде неясен“, каза Григор Сарийски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика